10:22, sob, 20. Apr

Ptujski mestni svet podprl možnost umestitve sežigalnice





Ptujski mestni svetniki so včerajšnji seji podprli začetek razprave o umestitvi objekta za termično obdelavo odpadkov. S tem so se odzvali na pobudo ministrstva za okolje in prostor slovenskim občinam, v katerih želi država poiskati primerno lokacijo za postavitev sežigalnice. Na Ptuju je predvideno območje ob centralni čistilni napravi.

Na občini začetek postopkov podpirajo, saj regija razpolaga z veliko količino lesne biomase nižje kakovosti, ki ni primerna za predelavo v izdelke z višjo dodano vrednostjo. Po prvih izračunih bi lahko regija postala celo neto izvoznik električne in toplotne energije.

seja ms ptujKer naj bi na Ptuju načrtovali pokritje obstoječih in gradnjo novih bazenskih zmogljivosti, bi ob ustrezni količini zagotovljene toplotne energije ti predvsem za potrebe turizma lahko nemoteno obratovali skozi vse leto.

Ob tem kot še en argument za navajajo, da se v neposredni bližini predvidene lokacije nahaja 250 hektarjev kmetijskih zemljišč, kjer naj bi načrtovali izgradnjo namakalnih sistemov in steklenjakov za kmetijsko proizvodnjo, prav tako bi energijo lahko porabljali za posodobljeni sistem daljinskega ogrevanja.

Ptujska županja Nuška Gajšek je na seji posebej poudarila, da sprejem sklepa ne predstavlja nobene obveznosti mestne občine za izvedbo projekta, pač pa le izhodišče za morebitno nadaljnjo razpravo. “To je le prvi korak k temu, ali se sploh vključimo v razpravo, ali pa bomo povedali, da nas to sploh ne zanima,” je dejala Gajškova

Županja je hkrati opozorila, da smeti v Sloveniji in širše predstavljajo vedno večjo težavo in bo z njimi v prihodnje treba nekaj narediti. Seveda pa pod strogimi standardi, kakršne poznajo tudi nekatere sosednje ali skandinavske države, nikakor pa nič manj od tega, je bila jasna in pri tem dodala, da to ne velja le za Ptuj, pač pa tudi kjerkoli drugje, kjer bi sežigalnica že bila.

Mestni svet je začetek razprave, v katero mora biti vključena javnost, sprejel skoraj soglasno, saj so temu nasprotovali le svetniki Liste Andreja Čuša, sicer tudi predsednika Zelenih Slovenije. Kot je dejal Čuš, si Ptujčani zaslužijo kaj več in kaj boljšega kot je sežigalnica. Ne prepriča ga niti navajanje primerov dobre prakse, kakršna je sežigalnica v središču Dunaja, saj po njegovem mnenju za tak objekt v Sloveniji ni denarja.

Med največjimi zagovorniki postavitve sežigalnice je nekdanji župan in vodja svoje svetniške skupine Štefan Čelan, ki je svetnike pozval, da si gredo podobno tehnologijo pogledati v nemškem Burghausnu, sicer partnerskem mestu Ptuja, ki ima od tega izjemne koristi. “Preden pavšalno ocenjujemo, kaj bomo imeli in za kakšen denar, raje vstopimo v igro za pogajanja. Nihče ne pravi, da nam bo uspelo, saj bo za to potekala kar velika bitka,” je dodal Čelan.

Da si ne smejo že zdaj dokončno zapreti vrat, so menili tudi drugi predstavniki svetniških skupin, ki so z veliko večino podprli začetek postopkov.

V zvezi s temi načrti je danes pred mestno hišo protestiral eden od občanov Branko Hren, ki bo pri protestih vztrajal, sam ali s pomočjo drugih. Po njegovih besedah sežigalnica ni rešitev, treba se je bolj potruditi in poiskati boljšo možnost.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.