09:03, pet, 29. Mar

Ptujske zgodbe o kavi





Sinoči se je pričel drugi festival kave na Ptuju. Lanski je bil zelo butičen, letošnji program pa prinaša precej novosti. Ta konec tedna se bodo vrstile prireditve, predavanja, razstave, predvsem pa druženja ob kavi v središču Ptuja.

Ptuj je mesto z bogato kavarniško in pražarsko tradicijo, ki sega v leto 1786 in čas podjetnega meščana Jožefa Kiperza.

festival-kave-ptuj

V posebnem ambientu Hotela Mitra se je sinoči pričelo “pripovedovanje” ptujskih zgodb o kavi. Gre za edinstveni festival v Sloveniji, ki ga letos, ko so ga pripravili drugič, kreativno nadgrajujejo v tradicionalni letni dogodek.
Vrhunec letošnjega festivala bo program te sobote, 1. oktobra, ko obeležujemo mednarodni dan kave. “Predstavili se bodo izbrani ponudniki kav, kavnih napitkov, kavnih delikates, ki jih imamo v slovenskem prostoru. Potem je tukaj potopis kolegice Katje Turk Escobar – izjemno se veselim njenega obiska na Ptuju, kjer bo predstavila svojo zgodbo o tem zakaj ima kavo in pražarno ter zakaj hodi po svetu in išče perfektno kavno zrno“, je med drugim povedala idejna vodja in ustanoviteljica Festivala Helena Ajdnik.

otvoritev-festivala-kave-ptuj

Pripravljajo tudi animacije za otroke, s Skodelico kave z znanimi Slovenkami in Slovenci pa bo s svojo fotografsko razstavo program v Dominikanskem samostanu popestril tudi Boštjan Bračič. Razstavil bo 23 črno-belih portretov znanih Slovenk in Slovencev, ki s seboj nosijo življenjske nauke.

Feri Lainšček, Foto: Boštjan Bračič PhotoGraphy
Feri Lainšček, Foto: Boštjan Bračič PhotoGraphy

Na razstavi bodo ob svojih fotografijah, na audio posnetkih ali v živo, svoje življenjske nauke z obiskovalci delili:
Nina Pušlar, Petra Majdič, Svetlana Makarovič, Dejan Zavec, Bojan Križaj, Adi Smolar, Nuša Lesjak, Tadej Toš, Janez Hočevar Rifle, Ondina Otta, Mitja Okorn, Zvone Šeruga, Benka Pulko, Gojmir Lešnjak, Ivo Boscarol, Vlado Kreslin, Feri Lainšček, Zvezdana Mlakar, Ana Lukner, Bojan Maroševič, Tone Partljič, Bine Volčič in Anže Galus Petelin.

Nina Pušlar, Foto: Boštjan Bračič PhotoGraphy
Nina Pušlar, Foto: Boštjan Bračič PhotoGraphy

Festival in kava imata širši pomen
Celotna ideja Festivala je, da kava posega na številna področja življenja. Družbenega, socialnega, na temo zdravje, na temo kulinarika… Številne teme so tukaj dejansko na voljo. Tudi moda in kava. Tako, da programa imamo za nekaj let in idej je ogromno“, je dejala Ajdnikova in se pošalila, da fraza „greva na kavo“ pomeni srečanje, druženje in pogovor, med katerim sploh ni nujno, da je kava dejansko na mizi. V tej luči verjame, da bo Festival navdušil tudi tiste, ki kave morda ne uživajo radi.

festival-kave-ptuj-2

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.