05:58, sre, 24. Apr

Ptujska urgenca zgrajena še letos?





Vodstvo ptujske bolnišnice je včeraj gostilo direktorja direktorata za zdravstveno ekonomiko Mirka Stoparja, s katerim so govorili o nadaljnji usodi projekta gradnje urgentnega centra na Ptuju. Kot je po sestanku povedala direktorica bolnišnice Anica Užmah, naj bi bil začetek gradnje ptujske urgence predviden še letos, če ne bo težav z razpisi.

Foto: STA
Foto: STA

V bolnišnici, ki je za zdaj edina ostala brez urgentnega centra, so pa besedah Užmahove po današnjem sestanku precej bolj pomirjeni, saj je bil konstruktiven, s predstavniki ministrstva pa so si prišli veliko bližje, kot je to veljalo doslej.

Užmahova je dejala, da razumejo ministrstvo, da denar za njihov projekt v proračunu trenutno ni zagotovljen v celoti, zato so se dogovorili za gradnjo novega dela bolnišnice po fazah. Vsekakor pa pri tem ne odstopajo od zahteve, da bo prva faza projekta urgentni center in v tem smislu so danes tudi dorekli nadaljnje korake.

Do 15. marca bodo dokončno pripravili nov projekt, takrat pa je tudi dogovorjen nov sestanek, na katerem bodo začeli zapirati finančno konstrukcijo. Takrat bodo tudi dokončno vedeli, koliko denarja manjka, kdo ga bo zagotovil in na kakšen način.

Na voljo že 2,5 milijona evrov

Zdravstveno ministrstvo ima po njenih besedah za zdaj iz prejšnjega leta v proračunu še vedno na voljo 2,5 milijona evrov, ki so bili namenjeni za doslej načrtovani projekt, v celoti ovrednoten na 3,4 milijona evrov, a je že pred časom postalo jasno, da za ta denar gradnje ne bo mogoče izvesti.

Teh 2,5 milijona evrov je za naš projekt vsekakor premalo, zato bo manjkajoči denar potrebno nekje pridobiti,” je dejala Užmahova, ki torej za zdaj še ne ve, kakšna bo končna vrednost projekta, prav tako ne, kakšen bo na koncu urgentni center. Po njenih besedah so projekt še dodatno racionalizirali in določene stvari dorekli na novo, o njegovi sprejemljivosti pa bodo torej odločali sredi marca.

Na vprašanje, ali na ministrstvu razumejo, da bolnišnica in lokalno okolje nima na voljo dodatnega denarja za ohranitev sedanjega statusa bolnišnice, je dejala, da po njenem mnenju razumejo, saj bi sicer verjetno imeli do urgentnega centra odklonilno mnenje.

Župani Spodnjega Podravja v boj za urgenco

Na Ptuju se sicer še vedno borijo tudi za to, da bolnišnica ne bi izgubila statusa regionalnega pomena in bi postala zgolj še lokalna bolnišnična ustanova. Pred četrtkovo sejo parlamentarnega odbora za zdravstvo, ki bo potekala na temo strategije razvoja intenzivne medicine, so župani Spodnjega Podravja na torkovem kolegiju soglasno in odločno sprejeli sklep, da ne bodo dovolili, da jim odrečejo še eno od pravic, ki regiji pripada.

Kot je povedala Užmahova, je bolnišnica pripombe na predloge države podala decembra, zato verjamejo v rešitev, ki bo v korist bolnišnice. Bolj kot za sam status gre po njenih besedah za vsebino, ki jo bolnišnica lahko ima, in intenzivni oddelek je eden tistih, brez katerega bolnišnice pravzaprav ni več.

Na zdravstvenem ministrstvu so danes pojasnili, da so napačne informacije, ki se pojavljajo v javnosti o tem, da naj bi nekatere bolnišnice iz regionalnih postale lokalne, neutemeljene, saj se sklicujejo na nedokončano delovno verzijo dokumenta, ki je še vedno v fazi nastajanja.

Ob tem so na ministrstvu še spomnili, da je minister Samo Fakin že na zaslišanju pred imenovanjem na parlamentarnem odboru za zdravstvo povedal, da bolnišnic ne namerava ukinjati.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.