21:53, tor, 16. Apr

Ptujska bolnišnica lani s 350.000 evri plusa





Ptujska bolnišnica je bila ena od tistih dvajsetih v Sloveniji, ki so leto 2019 zaključile pozitivno. Kot je vodstvo bolnišnice pojasnilo na seji sveta zavoda, so lani ustvarili 30 milijonov evrov prihodkov in nekaj manj odhodkov, leto pa končali z nekaj več kot 350.000 evri presežka. Ob tem so znova govorili o gradnji urgentnega centra.

Kot je povedala direktorica ptujske bolnišnice Anica Užmah, je rezultat ob koncu leta celo nekoliko boljši od načrtovanega. Vanj je sicer vštetih tudi 320.000 evrov, ki so jih prejeli od ministrstva za zdravje za zagotovitev likvidnosti in pokritje zapadlih obveznosti, za kar so ta denar tudi porabili.

Posebno pozornost so po njenih besedah namenjali čim večji realizaciji delovnih programov, saj je prav to ena od osnov za dobro finančno poslovanje, uspešni pa so bili tudi pri realizaciji letnih ciljev. S tem so prihodke v primerjavi z letom prej povečali za desetino, v primerjavi z letom 2016 pa celo za 16 odstotkov.

Investicije so lani izvedli večinoma v skladu z načrti, ob tem so se morali lotiti še nekaj manjših, ki jih niso mogli vnaprej predvideti. V ta namen so porabili dober milijon evrov, kar je za dobrih 200.000 evrov več kot leto prej, od tega so okoli 670.000 evrov namenili za posodobitev medicinske opreme.

Tudi na področju kadrovske politike so po besedah Užmahove aktivno sledili zastavljenemu programu dela ter finančnemu in kadrovskemu načrtu. Sproti so se prilagajali razmeram in dogodkom, ki jih ni bilo mogoče vnaprej predvideti in jih reševali z aktivno politiko zaposlovanja. “Vendar vsega zaradi deficitarnosti nekaterih profilov nismo uspeli doseči,” je dodala direktorica.

Znova so na današnji seji govorili tudi o projektu gradnje urgentnega centra, o čemer so z vodstvom zdravstvenega ministrstva nazadnje govorili na sestanku 13. februarja, ko je bil sklenjen dogovor o gradnji kleti in pritličja objekta, ki bo funkcionalno povezan z obstoječim kirurškim traktom.

Po lani opravljeni tretji novelaciji projekta je ocenjena vrednost znašala 5,1 milijona evrov, nova projektna dokumentacija, ki jo je izdelala in januarja predložila družba Atrij, pa zdaj znaša skoraj 5,7 milijona evrov in vključuje tudi pet odstotkov nepredvidenih del. Zaradi tega mora ministrstvo potrditi popravek novelacije, kar pa se ne bo zgodilo pred prihodom nove vlade.

Odhajajoči minister Aleš Šabeder je namreč nedavno že povedal, da vladna služba za zakonodajo meni, da odločitve, ki imajo dodatne finančne posledice, niso tekoči posli, zato sedanja vlada o njih ne more odločati. Ob tem pa je vseeno dodal, da je projekt urgence že potrjen v sklopu proračunov za leti 2020 in 2021.

Zaradi menjave vlade je vseeno težko verjeti, da se bo uresničil cilj noveliranega investicijskega projekta, ki kot začetek razpisnih postopkov predvideva april 2020, predajo nove urgence v uporabo pa oktobra 2021. “Ministrstvo pregleduje dokumentacijo in v tednu dni pričakujemo pripombe, sicer pa gre za zdaj projekt naprej v skladu z načrti,” je dejala Užmahova, ki težav zaradi menjave vlade za zdaj ne pričakuje.

Kot je še dodala, so medtem že poskrbeli za sanacijo strehe, ki jo je poškodovala nedavna ujma z močnim vetrom, kar jih je stalo 35.000 evrov, škodo pa jim bo povrnila zavarovalnica.

V bolnišnici so po njenih besedah pripravljeni tudi na morebiten izbruh koronavirusa v Sloveniji, za zdaj pa pri njih še nihče ni iskal pomoči zaradi morebitnega suma na omenjeno bolezen. Iz preventive so trenutno prepovedali vse obiske.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.