14:37, sob, 20. Apr

Ptujčani ministrstvo seznanili z zbranimi sredstvi za urgenco





Ptujski župan Miran Senčar se je z vodstvom tamkajšnje bolnišnice danes sestal z generalnim direktorjem direktorata za zdravstveno ekonomiko Tomažem Glažarjem in mu sporočil, da je Splošna bolnišnica Ptuj uspela zagotoviti lastna sredstva za gradnjo urgence. Kot je dejal, so s tem izničili edini izgovor ministrstva, da do gradnje še ni prišlo.

Vir: STA
Vir: STA

Na ptujski mestni občini so znova poudarili, da je gradnja urgentnega centra na Ptuju zelo pomembna za vsaj 140.000 prebivalcev Spodnjega Podravja, saj bi z njim zagotavljali ustrezno kakovost nujne zdravstvene oskrbe, kakršne so deležni tudi prebivalci drugih slovenskih regij.

Tudi zato so po Senčarjevih besedah na ministrstvu za zdravje tudi v preteklosti že potekali sestanki, kjer so skupaj s predstavniki bolnišnice zahtevali, da se Ptuja in regije ne sme pustiti praznih rok ter izpustiti iz mreže urgentnih centrov.

Župani 19 občin Spodnjega Podravja so se na ponedeljkovem kolegiju soglasno odločili podpisati pismo o nameri, s katerim se bodo zavezali k sofinanciranju gradnje ter s 300.000 evrov iz proračunov za leto 2018 zagotovili del manjkajočih sredstev.

Kot so sporočili iz Mestne občine Ptuj, so na današnjem sestanku tudi predstavniki ministrstva za zdravje zagotovili, da je s tem finančna konstrukcija projekta zaključena, vendar želijo za to tudi pisna zagotovila. Ta jim bodo iz regije poslali v obliki konzorcijske pogodbe, ki jo bodo podpisale vse občine, ki morajo pred tem najti še pravo pravno podlago za prenos sredstev.

Po opravljeni recenziji investicijskega programa je investicija v ptujski urgentni center vredna 3,3 milijona evrov, pri čemer mora bolnišnica zagotoviti dobrih 800.000 evrov. Na ministrstvu so tudi zagotovili, da bodo rezervirana sredstva prenesli v proračun za leto 2018, medtem ko je razpis za izbiro izvajalca gradbenih del pričakovati konec letošnjega leta ali v začetku leta 2018.

“Glažarju sem povedal, da župani Spodnjega Podravja nismo zadovoljni, smo celo ogorčeni, da morajo samo prebivalci naše regije zagotavljati finančna sredstva za izgradnjo urgence, a smo to storili, ker gradnje tako pomembnega objekta ne želimo prepustiti naključju,” je dejal Senčar in dodal, da želijo tudi njihovim občanom zagotoviti enako zdravstveno oskrbo in enake možnosti preživetja, kot jih imajo ostali prebivalci Slovenije.

Direktor bolnišnice Andrej Levanič je že na ponedeljkovem kolegiju povedal, da državni del projekta znaša 2,55 milijona evrov, od lastnega deleža pa je 200.000 evrov že v fazi odplačevanja s strani bolnišnice. V okviru akcije na pobudo regijskega gospodarstva so doslej zbrali skoraj 260.000 evrov, ob prispevku lokalnih skupnosti pa nam manjka še kakšnih 70.000 evrov, za katere je prepričan, da jim jih bo zdaj vendarle uspelo zbrati.

Med občinami bo največji delež pokrila ptujska, dobrih 82.000 evrov, glede na število prebivalcev ji sledi Ormož s skoraj 44.000 evri, po več kot 10.000 evrov bodo dodale tudi občine Kidričevo, Videm, Majšperk, Markovci, Hajdina, Gorišnica in Dornava.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.