21:13, čet, 28. Mar

Ptuj preplavilo tisoče mask, povorka navdušila





Ptuj so na pustno nedeljo že tradicionalno preplavile maske in množica radovednih obiskovalcev v pričakovanju popoldanskega Karnevalfesta, velike mednarodne pustne in karnevalske povorke po ptujskih ulicah in trgih. Povorka je z več kot 80 skupinami in 2.500 nastopajočimi ponudila vse, kar se da pokazati v smislu etnografske pustne kulturne dediščine daleč naokoli. Slovenskim etnografskim likom so se pridružile še skupine iz devetih držav, med njimi tudi skupina iz Škotske.

povor

Ptujsko pustno nedeljo je že tradicionalno zaznamoval Karnevalfest – velika mednarodna pustna in karnevalska povorka – osrednji dogodek Kurentovanja s poudarkom na etnografskih pustnih skupinah. Na povorki po ptujskih ulicah in trgih se je v svojih kreacijah in koreografijah predstavilo več kot 2.500 udeležencev iz devetih držav in navduševalo več 40.000 zbranih obiskovalcev. V svojih opravah so se seveda predstavili tudi kurenti – koranti, dozdajšnji princi ptujskega karnevala, etnografske pustne skupine z Dravsko-Ptujskega polja, Haloz in Slovenskih goric, pihalne godbe, osnovne šole ter številne druge karnevalske skupine. Kar nekaj ur je trajalo, da so skupine in maske odplesale svoj karnevalski ples po ptujskih ulicah do karnevalske dvorane, kjer skupaj z ostalimi maskami nadaljujejo zabavo z izborom in nagrajevanjem najlepših in najbolj domiselnih karnevalskih skupin. Na Ptuju pričakujejo, da bo zabava ob ritmih hrvaških rock legend Prljavo kazalište in slovenske skupine Poskočni muzikanti maske v sproščenem, mističnem, pustnem transu na plesišču zadržala še pozno v noč.

Mednarodni Karnevalfest, že 56. mednarodno pustno in karnevalsko povorko, je predsednik organizacijskega odbora 56. Kurentovanja Branko Brumen pospremil z besedami: »Ponosni smo, spet nam je uspelo pričarati edinstven prikaz etnografske pustne kulturne dediščine in še nadgraditi ptujsko karnevalsko zgodbo. Dogodek je prepoznaven daleč naokoli in ponosni smo, da ga obišče tako veliko karnevalskih skupin in še veliko več obiskovalcev. Kljub dosedanjim uspehom pa se organizatorji zavedamo, da na lovorikah ne smemo spati, in čeprav še letošnjega Kurentovanja ni konec, smo mi z mislimi že pri naslednjem.« Princ karnevala Bertold Draneški (Rajko Jurgec) je ob tem dodal: »Vesel sem, da se mi je danes na pustni in karnevalski povorki pridružila tako velika množica mask. Naj si bodo etnološke, umetniške, trendi, satirične ali zabavne, na Kurentovanju so zmeraj dobrodošle. Ponujamo jim še dva bogata dneva prireditev, naj uživajo na Ptuju.« Župan Mestne občine Ptuj Miran Senčar je uspešno izvedeno povorko in zaključek karnevalskega vikenda ocenil: »Ptuj in Ptujčani smo znova dokazali, da znamo stopiti skupaj in na temeljih stoletnih običajev vsako leto znova pričarati čudovito prireditev, katere ime, vsebina in doživetja so cenjeni daleč naokrog. Kurentovanje, ki ga je Lonely Planet izpostavil kot sedmi najzanimivejši karnevalski festival na svetu, je pomemben del naše lokalne, regionalne in nacionalne identitete in pomembno vpliva na prepoznavnost krajev in regije. Tudi v prihodnje se bomo potrudili obiskovalcem zagotoviti vsaj takšno izkušnjo kot danes, ne skrivam pa ambicij, da na Ptuju v prihodnosti pokažemo še kaj več.«

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.