21:26, čet, 28. Mar

Ptuj preplavile skupinske maske vrtčevskih otrok





Ptujske ulice in trgi so danes gostili vseslovensko srečanje veselih maškar iz vrtcev. Gre za največje karnevalsko srečanje vrtcev v tem delu Evrope. Letos se je srečanja udeležilo 1.630 otrok – 398 Ptujčanov ter 1.232 gostov iz vse Slovenije – v spremstvu njihovih vzgojiteljic oz. mentoric, ki nesebično na najmlajše prenašajo žlahtno pustno tradicijo in karnevalski duh. Vesele maškare so se sprehodile po mestnih ulicah, se zbrale in zarajale na Mestnem trgu ter pustno zabavo nadaljevale v karnevalski dvorani na Vičavi.

ptujske vrtčevske maske 2016 (2)

Najmlajši, še vrtčevski otroci so danes dokazali, da bojazni za prihodnost ptujskega kurentovanja ni. V čudovitih pisanih pustnih kostumih so se zbrali na mednarodnem srečanju veselih maškar iz vrtcev in se na ptujskih ulicah in trgih predstavili radovedni publiki. Enajst skupin iz Vrtca Ptuj ter dvajset gostujočih skupin iz cele Slovenije se je zbralo in zarajalo na Mestnem trgu, kjer so jih pozdravili princ karnevala Bertold Draneški, župan Mestne občine Ptuj Miran Senčar in koordinatorka srečanja in povorke veselih maškar, ravnateljica Vrtca Ptuj Božena Bratuž.

Otroci iz ptujskega vrtca so v slogu letošnjega gesla Kurentovanja ‘Prebujanje pomladi’ predstavili pisano trato spomladanskih cvetlic in živalic, ki se skupaj z njimi prebujajo. Poskočne žabice, skuštrana strašila, marljive čebelice, nasmejani sončki, pingvinčki, sončnice, gusarji, vikingi, smrkci in številne druge skupinske maske so se po plesanju pred Mestno hišo s svojimi spremljevalci odpravile proti karnevalski dvorani na Vičavi. Tam so zanje pripravili pogostitev in glasbeni program. Vesele maškare, ki so veliko truda vložile tudi v pustno okrasitev Mestne hiše na Ptuju, bodo v karnevalski dvorani plesale in pele do popoldneva, ko se bodo polne vtisov vrnile v naročje svojih staršev. Slovenskim veselim maškaram so se pridružili tudi odrasli gostje iz prijateljskega vrtca Kastav iz Hrvaške.

Princ karnevala Bertold Draneški (Rajko Jurgec) je povorko in rajanje vrtčevskih otrok hudomušno pospremil z besedami: »Otroška kreativnost nima meja in nič je ne more ustaviti. Vesel sem, ko vidim najmanjše, kako se zabavajo in družijo. Njihovi nasmehi mi povedo, kako velik dogodek je to zanje. In velik je tudi za Ptuj, saj nam najmlajši vsako leto znova dokažejo, da za nami prihaja generacija, ki bo še naprej spoštovala tradicijo in običaje in gojila zdrav karnevalski duh.« Ravnateljica Vrtca Ptuj Božena Bratuž, glavna organizatorka in koordinatorka srečanja, je dodala: »V organizacijo srečanja je vsako leto vloženo ogromno truda, časa, volje in energije. A vse to je poplačano, ko si ogledamo kreacije najmlajših in njihovih mentoric, ki si pustnega časa brez sodelovanja na ptujski vrtčevski povorki ne znajo več predstavljati. Vesela sem, da srečanje postaja in ostaja del železnega repertoarja kurentovanja.« Župan Mestne občine Ptuj Miran Senčar ju je dopolnil: »Na mladih stoji svet, zato jim znotraj kurentovanja vsako leto zagotovimo več kvalitetnih vsebin in možnosti sodelovanja v vseh treh segmentih festivala: etnološkem, umetniškem in zabavnem.«

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.