06:15, sob, 20. Apr

Ptuj praznuje 1950 let od prve omembe mesta





Najstarejše mesto v Sloveniji letos praznuje častitljivo obletnico, 1950 let od prve omembe mesta v pisnih virih. Na Ptuju bodo leto obeležili pod sloganom “Vivat Poetovio!”

Ob tako pomembni obletnici se bodo v mestu odvili štirje večji dogodki in veliko manjših spremljevalnih prireditev. Prvi dogodek, ki bo na svojevrsten način osvetlil častitljivo obletnico je že letošnje Kurentovanje, ki bo letos prvič nosilo tudi UNESCO-v znak.

Vrhunec praznovanja bo predstavljala osrednja slovesnost ob prazniku Mestne občine Ptuj, ki bo obeležila izdajo drugega statuta mesta Ptuj 5. avgusta 1513. Slavnostni dogodek, na katerem bodo podeljena tudi najvišja občinska priznanja in nagrade, bo vsebinsko počastil 1950-letno zgodovino dokumentirano najstarejšega slovenskega mesta. Praznovanje se bo tradicionalno nadaljevalo na ptujskih trgih in ulicah, kjer se bo zvrstilo veliko dogodkov,” odgovarjajo iz Zavoda za turizem Ptuj.

XII. Rimske igre

Počastitev 1950-letnice Ptuja bodo v številčnem spremstvu gladiatorjev, legionarjev, senatorjev, vestalk in ostalih Rimljanov okronale XII. Rimske igre, ki bodo oživele veličasten zgodovinski dogodek – zbor vojskovodij v Petovioni, kjer jih je Markus Antonius Primus nagovoril, da so potrdili Vespazijana za cesarja. Štiridnevni spektakel, ki se ga bo udeležilo 800 kostumiranih Rimljanov, bo predstavil pomen in moč rimske Petovione.

Eden od ključnih dogodkov 1950-letnice bo arheološka razstava osrčje Petovione, ki bo pred očmi javnosti razgrnila prestižne arheološke najdbe, ki še niso bile postavljene na ogled. Razstava bo temeljila na novih arheoloških raziskavah rimskega mesta na zadnjem nepozidanem območju v središču Ptuja. Prikaz antičnega mesta bo razširjen tudi z virtualno prezentacijo. Razstavo bodo spremljale pedagoške in andragoške delavnice na temo antične mitologije in slovenskega pripovednega blaga v luči arheološke materialne kulture,” še dodajajo na ptujskem Zavodu za turizem.

Opis dogodka iz leta 69

Rimski zgodovinar Tacit v svojem delu Historiae omenja Petoviono kot prizorišče pomembnega dogodka v usodnem letu 69, ko so se po Neronovi smrti za cesarski naslov potegovali kar trije kandidati. Mesto Ptuj je ta dogodek vzelo za leto prve omembe v pisnih virih.

»Poetovionem in hibernia tertiae decimae legionis convenerant. Illic agitavere placerente obstrui Pannoniae Alpes, donec a tergo vires universae consurgerent, an ire comminus et certare pro Italia constantius foret (Tacit 3.1).«

FOTO: Ptuj Info
FOTO: Ptuj Info

Zbrali so se v Petovioni v zimski garniziji 13. legije. Tam so analizirali, ali bi bilo bolje zabarikadirati Panonske Alpe, dokler ne bi organizirali v zaledju vseh razpoložljivih sil, ali pa bi bilo bolj smotrno iti na nož in se boriti za Italijo (Šašel, J. 1979, 1).

Opisani sestanek ilirskih legij v Petovioni je bil posebej pomemben, ker je na njem poveljnik 7. legije Mark Antonij Prim prepričal poveljnike drugih legij, da krenejo v boj na strani Vespazijana. Marcus Antonius Primus, plemič po rodu iz Tolose (Toulouse v Franciji), je po sestanku prevzel vojaško poveljstvo vseh akcij, ki so Vespazijanu omogočile pot do prestola. Dogodek je v rimskem zgodovinopisju znan kot vojaški puč v Petovioni.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.