05:47, pet, 29. Mar

Prvi odstop Ilke Štuhec v tej zimi





Ilka Štuhec po štirih uvrstitvah na zmagovalni oder prvič v tej sezoni ni končala tekme svetovnega pokala. Mariborčanka je superveleslalom v Cortini d’Ampezzo startala kot tretja in je bila pred odstopom zelo hitra, kar pol sekunde pred takrat vodilno Nemko Viktorio Rebensburg. A zaradi prevelike hitrosti na enem od zavojev ni ujela vrat.

Ilka Štuhec, veleslalom; FOTO: Facebook profil Ilka Štuhec
Ilka Štuhec, veleslalom; FOTO: Facebook profil Ilka Štuhec

Še tretjič v tej sezoni je superveleslalomsko preizkušnjo dobila Američanka Mikaela Shiffrin, ki je izpustila oba smuka v Cortini, da bi formo tempirala na superveleslalomski nastop, na katerem je bila hitrejša od konkurence.

Najboljša alpska smučarka zadnjih dveh sezon je nastopila s startno številko 17, s pametno in zanesljivo vožnjo, sicer tudi ne brez napak, je na zahtevni in selektivni postavitvi ameriškega trenerja vpisala najhitrejši čas za enajsto zmago v sezoni ter tretjo superveleslalomsko po Lake Louisu in St. Moritzu.

Pri 23 letih ima kot najmlajša v zgodovini že 54 zmag v svetovnem pokalu in je četrta najboljša med ženskami na večni lestvici. Le eno zmago več ima Švicarka Vreni Schneider. Avstrijka Annemarie Moser Pröll ima 62 zmag, Američanka Lindsey Vonn pa 82 zmag. Je pa Shiffrinova s 54 zmagami izenačila dosežek Avstrijca Hermanna Maierja.

S tremi zmagami na superveleslalomih je Shiffrinova prehitela Julio Mancuso in je druga najboljša Američanka v tej disciplini, na vrhu z 28 zmagami je Vonnova.

Med tistimi smučarkami v prvi skupini na startu, ki se ni ujela v past, je bila lastnica zadnjih dveh malih globusov v disciplini Tina Weirather iz Liechtensteina. Še drugič zapovrstjo je superveleslalom končala na drugem mestu. V boj za najboljša mesta se je s startno številko 21 vpletla Avstrijka Tamara Tippler, ki je na koncu osvojila tretje mesto, od zmagovalke je bila počasnejša 18 stotink sekunde.

Edini superveleslalom, ki ga v tej sezoni ni dobila Shiffrinova, je bil v Val Gardeni, na katerem je bila, ob odsotnosti Shiffrinove, najhitrejša najboljša slovenska alpska smučarka Štuhčeva.

Tokrat Štuhčeva ni krojila razpleta tekme. Ob prvem merjenju vmesnega časa je bila Mariborčanka od takrat vodilne Rebensburgove hitrejša 45 stotink sekunde, ob drugem merjenju vmesnega časa je bila še hitrejša, njena prednost je bila že 53 stotink sekunde. A se je “ujela” v prvo večjo past na bolj zavitem delu proge, zašla iz linije ter zapeljala na napačni strani vrat in odstopila.

“Tako je, da pri superveleslalomu nimamo preizkusa proge na treningu. Vedela sem za ta pomembna mesta, kjer moram biti nekoliko bolj zgodnja, ampak pač…, tekma je, hočeš tekmovati in če se držiš nazaj nekoliko, se to takoj pozna na času. Danes mislim, da ni šlo na polno od vrha do ‘podna’, da je bilo treba malo nekje ‘potaktizirati’, tega ne znam tako dobro, zato tudi odstop. Lahko bi rekli, da sem bila nekoliko prehitra,” je za TV Slovenija dejala Štuhčeva.

Kljub odstopu ji bo konec tedna v Cortini ostal v lepem spominu: “Tudi današnji začetek tekme, nastop do odstopa, je bil kar v redu. Imam nekaj pozitivnih stvari, s katerimi lahko z veseljem gledam naprej.”

Zavita proga je terjala sedem odstopov med najboljšimi superveleslalomistkami. Na istem mestu se je za Štuhčevo pripetila napaka tudi Švicarki Lari Gut-Behrami. Na nekoliko bolj tehnično zapleteni progi, ki jo je postavil njen trener Alex Hoedelmoser, je nato odstopila, z dvanajstimi zmagami kraljica Cortine, Američanka Lindsey Vonn, ki ji na vrnitvi po poškodbi pričakovala več, smuka je končala na 15. in devetem mestu, po odstopu pa je celo zajokala.

Odstopili sta tudi Švicarka Michelle Gisin in Avstrijka Ramona Siebenhofer, ki je dobila letošnji prvi dve tekmi v Cortini, oba smuka v dveh dneh. Nato sta se napaki pripetili tudi domačinki Nicol Delago in Avstrijki Ricardi Haaser.

Štuhčeva je v Cortino prišla z izjemno popotnico dveh zmag, potem ko je v Val Gardeni 18. in 19. decembra osvojila smuk in superveleslalom. Po enomesečnem premoru zaradi odpovedi tekem v St. Antonu pa je niz vrhunskih uvrstitev nadaljevala tudi na obeh smukih v Cortini, z drugim in tretjim mestom, kar je zelo dobro izhodišče za napad na svetovnem prvenstvu, ki bo februarja v Aareju.

Ženska karavana svetovnega pokala se bo iz italijanskih Dolomitov preselila na Bavarsko, kjer bosta konec prihodnjega tedna smuk in superveleslalom v Garmisch-Partenkirchnu.

Shiffrinova s 300 točkami vodi v seštevku discipline s prednostjo 64 točk pred Weiratherjevo. Štuhčeva je šesta s 144 točkami (-156). Shiffrinova ima po 22 tekmah v seštevku zime že 1494 točk. Zaostanek prve zasledovalke Slovakinje Petre Vlhove znaša že 596 točk. Štuhčeva je na osmem mestu z izkupičkom 442 točk.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.