13:42, čet, 25. Apr

Proti ukinitvi subvencioniranih prevozov





Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM) in Dijaška skupnost Maribor ostro obsojata ukinjanje sofinanciranega prevoza do kraja šolanja. To bo negativno vplivalo in prizadelo še posebej mlade v izrazito ogroženi Podravski regiji. Zato vlado pozivajo, naj nastali problem nemudoma reši, so zapisali v sporočilu za javnost. Proti je tudi SDM.

getfoto2

Minuli teden je minister za infrastrukturo in prostor, ki opravlja tekoče posle, Samo Omrzel sporočil, da se je ministrstvo na področju subvencioniranja prevozov dijakov in študentov znašlo v položaju, ko pred koncem šolskega leta ne bo sposobno prepeljati dijakov in študentov v šolo in nazaj. Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) se je nato sestala z ministrom ter ob zavrnitvi možnosti, da bi zagotovili sredstva za subvencije le za tri mesece, zahtevala, da se ta problematika reši do konca leta. Ob tem so napovedali, da bodo uporabili vsa sredstva, tudi demonstracije, da bodo preprečili ukinitev subvencij.

ŠOS tako s študentskimi organizacijami posameznih univerz, z Dijaško organizacijo Slovenije (DOS) in študentskimi klubi danes še usklajuje terenske aktivnosti, ki naj bi jih kot pritisk na vlado izvedli v prihodnjih dneh. O načrtovanih akcijah bodo javnost seznanili predvidoma na torkovi tiskovni konferenci.

Predsednik ŠOUM Alen Brkić poudarja, da od vlade zahtevajo, da najde potrebni denar za sofinanciranje prevoza 70.000 mladim iz celotne Slovenije. Mnogim dijakom in študentom je sofinanciranje ključen faktor pri opravljanju šolanja. Kot dodaja, ne bodo dopustili neodgovornega ravnanja države, ki breme ponovno prelaga na mlade.

Na problematiko zagotavljanja sredstev za subvencioniranje prevozov dijakov in študentov so se odzvali tudi v Slovenski demokratski mladini (SDM), podmladku SDS, in poudarili, da je država dolžna izvajati gospodarsko javno službo prevoza potnikov in zagotavljati mobilnost svojim državljanom.

Z ukinitvijo subvencioniranja prevoza dijakom in študentom bomo po njihovih besedah spet priča praznim avtobusom in vlakom, mladi pa se bodo po slovenskih cestah prevažali v poceni rabljenih avtomobilih. Vlada Alenke Bratušek, ki opravlja tekoče posle, tako tudi ob koncu svojega mandata po mnenju SDM dokazuje, da ji ni mar za mlade in njihovo prihodnost. Od nje in pristojnega ministra zahtevajo, da nemudoma najdeta primerno rešitev, so zapisali v sporočilu za javnost.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.