21:21, čet, 28. Mar

Proračun Občine Ruše po mnenju nekaterih svetnikov preambiciozen





Občinski svetniki Občine Ruše so na včerajšnji seji potrdili v drugem branju proračun, čeprav nekateri menijo, da je preambiciozen, da se z njim preveč zadolžujejo in da bi morali bolj poskrbeti za socialno in razvojno noto. Svetniki so dvignili še cene odvoza komunalnih odpadkov. Izvedeli pa so tudi, da so krajani v šestmesečnem projektu VIS Ruše izrazili dvom, da bo Občina Ruše sledila smernicam krajanov pri razvoju. So pa svetniki pokazali nekaj enotnosti pri predstavitvi idejne zasnove Trga vstaje v centru Ruš.

Blaž Sternad, občinski svetnik Občine Ruše iz vrst SDS, je opozoril, da je občinski proračun zastavljen preveč ambiciozno. Pravi, da so se ob drugem branju bolj poglobili v številke proračuna in ugotovili, da je proračun zastavljen preambiciozno, da niso niti vseh lanskih projektov zaključili in da se verjetno tudi letos ne bodo zaključili veliki in pomembni projekti, med drugimi tudi čistilna naprava.

Zaskrbljenost zaradi visokega zadolževanja pa je izrazila Marjana Kotnik Poropat iz Desusa. Po njenih besedah je predvideno skoraj en milijon evrov dolga, ki ga bo treba nekega dne tudi vrniti.

Je pa Kotnik Poropatova še poudarila, da jo skrbi, ker je premalo sredstev namenjenih pomoči na domu. Sredstva so sicer malo povečana, a po njenem bi morala občina poskrbeti za večje število izvajalcev pomoči na domu, domskega varstva pa žal ni, “zato bi morali pojačati pomoč na domu”. Na preveliko zadolževanje je opozoril tudi Darko Knez, ZA – Združena akcija, pa tudi, da je v proračunu še vedno postavka o financiranju društva prijateljev mladine, ki je ne bi smelo biti zaradi suma, da je koruptivna.

Na vse očitke županja Urška Repolusk odgovarja, da gre za mnenja posameznih svetnikov, pri postavki za Društvo prijateljev mladine pa ne vidi nobenih težav.

Dvignili cene za odvoz komunalnih odpadkov

Na občinski seji so svetniki potrdili tudi dvig odvoza komunalnih odpadkov. Cene se zvišajo za dober evro, po novem bodo imeli tritedenski odvoz odpadkov.

Da gre kljub temu za zvišanje cen, s katerim pa se ne morejo kar tako strinjati, pa meni Knez, ki je poudaril, da so se pri glasovanju pri tem vzdržali. Bolj odločna pa je bila Kotnik Poropatova, ki meni, da bi morali reševati dvig minimalnih plač na drugačen način, ne pa tako, da ljudem “izpipajo iz žepa” z dvigi prispevkov in cen za storitve komunalnih podjetij.

Krajani ne zaupajo, da se bo Občina Ruše držala začrtane poti

Na seji so se seznanili tudi z dokumentom “VIS Ruše – Vizijo in strategijo razvoja občine na podlagi vrednot prebivalcev 2020-2030”, ob katerem je poročevalec Bojan Mažgon, vodja projekta VIS Ruše, strnil rezultate ankete med krajani in krajankami Ruše. Ti so na osnovi vprašanj med drugim izrazili svoje vrednote, v skupnih rezultatih pa je videti, da občini kot političnemu organu ne zaupajo povsem, da se bo ta držala začrtane poti, ki so jo izrazili sami krajani. VIS Ruše je bil narejen z namenom, da bi postalo orodje, s katerim bi Občina Ruše izvajala strategijo razvoja s ciljem uresničitve vizije, ki temelji na vrednotah prebivalcev.Na osnovi več kazalnikov so dali oceno stanja, kjer so dajali tudi slabše ocene na določenih področjih.

Predstavljena idejna zasnova ureditve Trga vstaje

Seznanili pa so se tudi z zasnovo projekta ureditve Trga vstaje v Rušah pred zgradbo Občine Ruše, v kateri je Aleksander Ostan iz Ateljeja Ostan Pavlin dejal, da bodo obstoječa velika drevesa ostala, odstranili pa bi nekaj manjših, namestili nove klopi, dodali fontano, uredili zelenico in ukinili promet. Med svetniki je bilo zaznati enotnost, kljub nekaterim pomislekom in vprašanjem, predvsem o tem, da lip ne bi posekali in da bi dali spomenika, ki sta zgodovinska in dodana vrednost kraja, nekam drugam.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.