12:55, pet, 29. Mar

Program rehabilitacije bolnikov s krvnimi raki možen tudi v Mariboru





Štajerski bolniki s krvnimi raki so dobili priložnost rehabilitacije v Mariboru. Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo (L&L) je namreč skupaj z Oddelkom za hematologijo in hematološko onkologijo in Združenjem hematologov Slovenije omogočilo program rehabilitacije za te bolnike tudi v Mariboru. Tako se jim ne bo treba voziti v Ljubljano. Vključijo pa se lahko v vse tri module: fizikalnega, prehranskega in psihosocialnega, ki so vsi skupaj pomembni za celovito oskrbo in rehabilitacijo.

Program izvajajo na Oddelku za hematologijo in hematološko onkologijo UKC Maribor in traja šest mesecev. Kristina Modic, izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, je poudarila, da je “namen tega programa, da pomaga bolnikom, da se opolnomočeni vrnejo čim prej in s čim bolj kakovostnim življenjem nazaj v njihovo vsakdanje življenje, v službo, na delovno mesto.” V Ljubljani je vključenih oziroma z zaključenim programom približno 80 bolnikov, do konca oktobra jih bo 120, skupaj z mariborskimi – teh je zdaj, v prvi skupini, 12. Bolniki so vključeni v vse tri module.

Da je celovita rehabilitacija izredno pomembna, meni tudi uporabnica programa Marianne Virag Kelenc, ki ima krvnega raka zazdravljenega in je že uspešno zaključila program rehabilitacije v Ljubljani. Bolnikom s krvnimi raki svetuje, da se udeležijo brezplačnega programa: “Ker jim bo to koristilo, dal jim bo ogromno, spoznali bodo nove ljudi, ljudi, ki se prav tako borijo z rakom. Spoznali bodo smernice glede prehrane, glede telovadbe in gibanja, prav tako pa jim bo program dal potrebno psihološko pomoč.” Vesela je, da je opravila rehabilitacijo, saj jo je bolezen sprva pretresla, nato pa spravila na noge.

Združenje L@L želi, da bi program razširili iz Ljubljane in Maribora še v Novo Gorico, na Dolenjsko in Koroško in Obalo, da bi bolniki s krvnimi raki imeli čim krajšo pot do svetovalnic in fizioterapije, saj je celoten program zdaj za njih brezplačen, zavedajo pa se, da so potni stroški za marsikoga velika ovira pri vključevanju v rehabilitacijo.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.