15:02, pet, 29. Mar

Prodaja časnika Večer tudi tokrat neuspešna





Tudi najnovejši poskus prodaje Delovega deleža v časopisno-založniški družbi Večer se je končal neuspešno. Nihče namreč ni vplačal varščine v višini desetih odstotkov izklicne cene 3,098 milijona evrov.

vecer_4 (2)

Zgodba o prodaji Večera se vleče že nekaj let. Delo ima 79,24-odstotni delež Večera v lasti od novembra 2008, Urad RS za varstvo konkurence, predhodnik AVK, pa mu je septembra 2009 naložil, da mora zaradi presežne koncentracije na področju časopisnega in oglasnega trga v letu dni odprodati vsaj 75-odstotni delež v Večeru.

Delo je skušalo prodajo najprej izvesti prek mednarodnih razpisov. Ob prvem razpisu, objavljenem leta 2010, je Večer želelo kupiti podjetje 3Lan, ki je z Delom že sklenilo kupoprodajno pogodbo, pozneje pa celo podpisalo pogodbo o soupravljanju z Matejem Raščanom, lastnikom podjetja Delo Revije, ki je zdaj v stečaju. Vendar je ministrstvo za kulturo leta 2011 vlogo družbe 3Lan za izdajo soglasja k pridobitvi več kot 20-odstotnega deleža Večera zavrnilo, ker je ocenilo, da je bila predložena strategija upravljanja Večera neustrezna.

Tudi ob drugem razpisu, objavljenem leta 2012, prodaja ni bila uspešna, saj kupec, podjetje Medici iz Hamburga, ni uspel zagotoviti ustreznih finančnih sredstev za nakup. Za nakup so se zanimali tudi zaposleni v Večeru, a niso uspeli zbrati potrebnih sredstev.

Delu se s prodajo mudi, saj je bilo zaradi neizvršitve prodaje do konca julija lani s strani varuha konkurence že denarno kaznovano. Po drugi strani sta aktiv in zastopstvo novinarjev Večera pozvala, da se pred izdajo soglasij k morebitni sklenitvi posla preveri in zagotovi ustreznost kupca.

Iz Dela so po najnovejši neuspešni prodaji sporočili, da bodo aktivnosti peljali naprej in da si bodo skladno z odločbo varuha konkurence prizadevali izpolniti odločbo iz leta 2009.

Vir: STA
Foto vir: Facebook

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.