22:32, čet, 28. Mar

Prikaz tehničnega reševanja in gašenja za mladino





V nedeljo, 17. novembra 2013, so na Smolniku z združenimi močmi dveh mentorjev mladine iz Smolnika in Ruš, pripravili praktičen prikaz tehničnega reševanja in gašenja.
DSC_0048
Otroci so si pod vodstvom mentorja Blaža Kreuha (PGD Ruše) in Lovro Bačuna (PGD Smolnik), najprej ogledali pravilne postopke tehničnega reševanja, ter iznos ponesrečenca iz avtomobila.
Za jasno in pravilno razlago je čez cel postopek poskrbel Aleš Stažar (predsednik PGD Smolnik). Kasneje so lahko tudi gasilski mladinci sami preiskusili opremo, seveda z pravilno zaščito ter pod budnim očesom gasilcev, ki so za to usposobljeni.
DSC_0149

 

 

Nato je sledilo še gašenje požarov. Za strokovno razlago o gasilnih aparatih ter gašenju z njimi je poskrbel Aleš Svenšek (poveljnik PGD Smolnik). Predstavili so tudi požarno zaveso, s katero pokrijemo jedro žarišča in s tem preprečimo dovod kisika do gorljive snovi, zato tudi ogenj ugasne.

 

Za konec večera pa so otrokom prikazali kaj se zgodi ko se vname olje in želimo to pogasiti z vodo. V tem trenutku pride namreč do tako imenovane maščobne eksplozije.
DSC_0178
Maščobni vzbuh ali kot pogovorno pravimo je posledica napačnega gašenja razgrete maščobe. Za prikaz je atraktivna zadeva, je pa prav toliko nevarna.
Maščobni vzbuh ali maščobna eksplozija nastane zaradi hipnega uparjanja vode. Mast, jedilno olje ali podobno zagori, ko je segreto na 360 do 440 stopinj celzija. Voda vre pri 100 stopinjah. Ko vlijemo vodo v goreče olje ali mast (torej na približno 400 stopinj) se ta hipoma in burno upari, razmeče vročo maščobo v drobnih kapljicah, ki se burno vžgejo. In v višave se požene ognjeni steber. Brez posebnih težav doseže na prostem drugo ali celo tretje nadstropje. Za najbolj enostavno in učinkovito dejanje, da preprečimo gorenje, posodo pokrijemo s pokrovko in tako preprečimo dostop kisika do gorljive snovi – v tem primeru olja. Seveda ne smemo pozabiti izključiti plošče ali plina, da se zadeva ne ponovi.

Mladi gasilci so bili zelo navdušeni nad praktičnim dnevom, zato so si zvečer še kako dobro prislužili malico.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.