15:13, pet, 19. Apr

Pričel se bo 48. Festival Boršnikovo srečanje





Le nekaj dni nas loči do nacionalnega gledališkega festivala, praznika slovenskega gledališča, 48. Festivala Borštnikovo srečanje. To se bo pričelo v petek, 18. oktobra, v Mariboru. Danes pa so ustvarjalci festivala slavnostno podpisali listine s pokrovitelji letošnjega srečanja.

Festival Borštnikovo srečanje ali – kot so ga drugače poimenovali – tudi praznik slovenskega gledališča, predstavlja manifestacijo preobratov in izzivov. Je prostor iskanj, lepote, kritičnosti in novih spoznanj. Festival vsako leto ponuja najboljše slovenske gledališke uprizoritve minule sezone. Program Boršnikovega srečanja je obogaten tudi z mednarodnim programom ter ostalimi spremljevalnimi aktivnostmi, ki tako rekoč presegajo meje Slovenije. Borštnikovo srečanje bo med 18. in 27. oktobrom z gledališkimi predstavami, pogovori, bralnimi uprizoritvami, strokovnimi srečanji in drugimi prireditvami tudi letos obogatil oktobrsko kulturno dogajanje v Mariboru. Letos bo potekal pod sloganom »Pičimo!« ter novo vizualno podobo.

Ljubitelji gledališke umetnosti bodo lahko priča pestremu programu. Predstave so posebne tako po estetski, angažirani kakor tudi uprizoritveni plati. V skoraj vseh pa letos dominirajo ženske. Ta ženska dominanca je zanimiva rdeča nit, ki so jo, kot se je izkazalo, potegnili tudi v mednarodni program Mostovi. Ta letos šteje pet tujih uprizoritev, ki prihajajo iz štirih držav – Nizozemske, Hrvaške, Litve in Madžarske. Dve od tujih gostujočih predstav sta režirala režiserja izjemnega mednarodnega slovesa: Ivo van Hove in Oskaras Koršunovas.

Program zajema 10 tekmovalnih in 9 spremljevalnih predstav. Ob selektorju Primožu Jesenku, ga je sestavljala tudi umetniška direktorica festivala Alja Predan, sicer tudi letošnja dobitnica Glazerjeve listine. Pravi, da je mednarodni program letos nekoliko okrnjen, »a bomo vkljub vsemu gostili dve najbolj zveneči režiserski imeni in videli predstave iz Madžarske, Litve in Hrvaške ter dve predstavi iz Nizozemske. Nizozemski dramatiki in gledališču bo namenjen fokus. Izšla bo knjiga s slovenskimi prevodi nizozemskih dram, študentje bodo pripravili bralne uprizoritve.«

Direktor Slovenskega narodnega gledališča Maribor, Danilo Rošker, se – kot že leta doslej – veseli desetdnevnega dogajanja ter dodaja: “Kljub temu, da smo ekonomski krizi, pa nikakor nismo v krizi duha in umetniški krizi. Umetniki tukaj ne čutijo tega. Zdi se mi, da v tem času dajo še več od sebe. Zdi se mi, da je umetnost in ustvarjanje umetnikov na gledaliških deskah glede na situacijo zunaj, nepoznatna, čeprav je finančna kriza dotolkla tudi gledališče.”

Ob podpisu listine pokroviteljev Festivala Borštnikovo srečanje sta si Danilo Rošker in Alja Predan podala roke ter se zahvalila sledečim pokroviteljem: Zavarovalnici Maribor, Novi kreditni banki Maribor, Pošti Slovenije, Dravskim elektrarnam Maribor, Henklu Slovenija, Termam Maribor, podjetju Evroplakat, Press clippingu, Mercatorju, Energiji Plus, Avtu Jarc, časopisu Večer, Radiu City, RTV Centru – Radiu Maribor, podjetju Comtec, podjetju Delikomat in podjetju Big Screen.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.