00:22, čet, 25. Apr

Previdno na cesti! Konec tedna spet zimske razmere





Strokovnjaki za ta konec tedna napovedujejo sneženje, zato lahko pričakujemo zimske razmere tudi na slovenskih cestah. Policisti opozarjajo voznike: “Ne dovolimo, da nas zima preseneti”.

Pred obilnejšim sneženjem in zimskimi razmerami, je treba pravočasno preveriti primernost zimske opreme vozil. Policisti pozivajo k vestnosti in strpnosti v prometu. V zimskih razmerah lahko pričakujete daljši čas potovanja, zato je dobro, da se na pot odpravite prej kot običajno. Voziti je treba s prilagojeno hitrostjo in spremljati prometne informacije. Velja tudi, da je treba povečati varnostno razdaljo ter postopno in počasi zavirati.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Po statističnih podatkih policije, je najbolj “kritično” obdobje med 15. novembrom in 15. marcem, ko je v prometu obvezna uporaba zimske opreme. V tem obdobju so policisti na območju PU Maribor obravnavali 1.165 prometnih nesreč, v enakem obdobju lani pa 1.544. Večino teh bi lahko preprečili, če bi vsi
vozniki pozimi in v zimskih razmerah uporabljali predpisano zimsko opremo, predvsem pa zmanjšali hitrost vožnje in jo prilagodili razmeram na cesti.

Policist vam lahko prepove nadaljnjo vožnjo

Policist lahko prepove nadaljnjo vožnjo in iz prometa izloči motorno ali priklopno vozilo, ki v zimskih razmerah nima predpisane zimske opreme ali če so na njem sneg, led, voda ali druge snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila ali bi se lahko raztresale ali razlivale z njega. Policist lahko prepove nadaljnjo vožnjo tudi, če stekla vozila ali vzvratna ogledala niso čista! Izločitev vozila traja toliko časa, dokler se ne odpravijo razlogi, zaradi katerih je bila izločitev odrejena.
Voznik mora s ceste odstraniti vozilo, ki obstane na cesti, ker nima predpisane zimske opreme (pa bi jo moralo imeti) ali je z vozilom v cestnem prometu, ko ne bi smel biti. Če tega ne stori sam, vozilo na njegove stroške odstrani izvajalec rednega vzdrževanja ceste.

zimska sluzba ponoci

Neupoštevanje predpisov se kaznuje

Za veliko prometnih nesreč, s tem pa tudi zastojev na cestah smo velikokrat odgovorni vozniki sami, ko ne uporabljamo ustrezne zimske opreme, napačno ocenimo razmere na cestah, precenimo svoje zmožnosti ali zmožnosti vozila ali pa smo v prometu nestrpni.

Več o varni vožnji v zimskih razmerah preberite na spletni strani policije.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.