18:03, sob, 20. Apr

Prestavljena izstrelitev “mariborskega” satelita v vesolje





Potem ko je podjetju Arianespace pred dvema tednoma spodletela izstrelitev rakete Vega, je načrtovana izstrelitev slovenskega satelita Trisat, ki naj bi poletel v vesolje s prav takšno raketo, prestavljena na nekoliko kasnejši čas. Po besedah vodje projekta Trisat, Iztoka Krambergerja z mariborske univerze upajo, da bo podvig še vedno možen jeseni.

Vir: Univerza v Mariboru
Vir: Univerza v Mariboru

Satelit Trisat, ki je skoraj v celoti plod slovenskega znanja oziroma znanja Univerze v Mariboru, bi moral po prvotnih načrtih poleteti v vesolje 9. septembra. Iz izstrelišča v Francoski Gvajani naj bi ga ponesla nosilna raketa Vega, a je evropskemu vesoljskemu podjetju Arianespace 11. julija spodletela izstrelitev takšne rakete v Zemljino orbito. Zato so se zamaknili termini ostalih predvidenih izstrelitev. “Zaenkrat se še delajo analize. Načeloma je tako, da dokler se ne ugotovi, kaj je šlo narobe, ne letijo,” je za STA danes povedal Kramberger z mariborske Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI), katere ekipa je zasnovala satelit s strokovnjaki mariborskega podjetja SkyLabs.

Izstrelitev morda konec oktobra
O novem datumu izstrelitve še ne želi govoriti, ker naj bi bili vsi predlogi le okvirni. Neuradno se zaenkrat omenja, da bi do izstrelitve lahko prišlo konec oktobra. To je bila prva neuspešna izstrelitev rakete Vega, medtem ko so pred tem opravili 14 uspešnih izstrelitev. “Za nas je bilo 14 uspešnih izstrelitev dobra referenca. Potem pa na žalost gre petnajsti narobe,” je razočaran Kramberger, a še vedno verjame v uspešnost njihove misije. “Mi še vedno računamo na ta, šestnajsti polet,” je dejal.
V začetku tega meseca so v čisti sobi njihove fakultete uspešno zaključili sestavo in preizkušanje satelita, nato pa so ga dostavili v Delft na Nizozemskem, kjer so ga v čisti sobi nizozemskega podjetja Innovative Solutions In Space integrirali v izmetni nosilec.
Izmetni nosilec bi morali nato prepeljati v Brno na Češkem, kjer naj bi ga integrirali s preostalim tovorom iz programa misije za mala vesoljska plovila (SSMS) Evropske vesoljske agencije (ESA), a se to zaradi spodletele izstrelitve Vege še ni zgodilo. “Še vedno smo na Nizozemskem,” je pojasnil Kramberger. “Trenutno se pripravljamo na morebitna odstopanja od zastavljenih načrtov. V kolikor bi bila izstrelitev v oktobru, niso potrebni dodatni posegi na satelitu, torej ni potrebno ponovno polniti baterij. V kolikor bo prišlo do večjega zamika, pa bomo morali opraviti polnilno proceduro in ostale nujne zadeve. Čakamo več informacij,” je dodal.

Izstrelitev v Francoski Gvajani
Iz Brna naj bi celoten tovor nato dostavili v Francosko Gvajano, od koder bo Trisat z nosilno raketo umeščen v sončno sinhrono tirnico na višini 530 kilometrov. Na tej raketi bo med skupno okoli 50 sateliti tudi nekoliko večji slovenski satelit Nemo HD, ki so ga razvili v Centru odličnosti Vesolje-SI. Medtem ko je Trisat težak okoli pet kilogramov in bo imel sposobnost opazovanja Zemlje na podlagi multispektralnega zajemanja slik v kratkovalovnem infrardečem spektru, je Nemo HD težak okoli 65 kilogramov in bo sposoben daljinskega zaznavanja z visoko ločljivostjo, kar bo omogočilo pridobivanje slik Zemljine površine in video snemanje z visoko ločljivostjo.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.