14:13, čet, 28. Mar

Prešiček podpira obnovitev knjižnice na Rotovškem trgu





Mariborski župan Saša Arsenovič je danes gostil ministra za kulturo Dejana Prešička, s katerim sta med drugim govorila o problematiki s področja kulture in mladine. Glavni del pogovora je potekal na temo prenove Mariborske knjižnice, kot je po sestanku povedal župan, pa je minister izrazil podporo njihovim prizadevanjem za omenjeni projekt.

prešiček in arsenovičArsenovič je še dodal, da so se danes že dogovorili za nov sestanek, do takrat pa so si zadali nekaj nalog, ki jih morajo opraviti vsak na svoji strani. Pri tem bo po njegovih besedah potrebno upoštevati vso zakonodajo in pravila, v tem okviru pa bodo sestavili finančno konstrukcijo, v katero bosta svoje po njegovem prepričanju prispevala tako mesto kot država, del denarja pa naj bi črpali tudi iz evropskih skladov.

Za zdaj je o finančni konstrukciji nove različice projekta še težko govoriti, Arsenovič pa upa, da ne bodo presegli 15 milijonov evrov. Pri tem gre, kot je dodal, za celovito rešitev Rotovškega trga. Ta ima namreč po njegovih besedah izjemno velik potencial in povezovalno vlogo med Slomškovim in Glavnim trgom. Novo gradbeno dovoljenje bi po županovih besedah lahko dobili do konca leta, kakšna bo finančna konstrukcija in način financiranja, pa bo bolj jasno v naslednjih mesecih.

arsenovič knjižnica

Minister Prešiček, ki je v kratkem času v Maribor prišel že četrtič, je dejal, da ga veseli odločitev mariborske občine za sedanjo rešitev, ob tem pa dodal, da je ministrstvo že večkrat povedalo, da bo z vsemi sredstvi, ki so na voljo, pomagalo, da do uresničitve projekta pride.

prešiček, knjižnica izjava

“Upam, da bo zakon o nujnih investicijah na področju kulture sprejet. To bi pomenilo, da bi lahko prav za take projekte črpali sredstva od leta 2020 do 2026,” je dejal minister in dodal, da bodo skušali pomagati tudi pri iskanju načina za zagotovitev evropskega denarja. Tudi sam meni, da bi bilo potrebno finančno konstrukcijo pripraviti čim prej, da bi bili do pridobitve gradbenega dovoljenja na to že pripravljeni.

Arsenovič se je sicer v ponedeljek sestal tudi s predstavniki sveta in vodstvom Mariborske knjižnice. Tako županstvo kot predstavniki knjižnice so si bili enotni glede lokacije mestne knjižnice, ki bo tako še naprej ostala na Rotovškem trgu.

Novi mariborski župan je že ob nastopu mandata dal jasno vedeti, da je izvedba projekta Mariborske knjižnice ena od njegovih prioritetnih nalog. Zato je že v prvem mesecu županovanja sklical vse deležnike in ključne akterje za razrešitev desetletne sage ene najpomembnejših kulturnih institucij v mestu.

Udeleženci ponedeljkovega sestanka so se strinjali, da je treba obstoječi projekt analizirati in ponovno ovrednotiti. Skupaj z Atelier arhitekti ga bodo zato že prihodnji mesec prevetrili ter ga optimizirali z izključitvijo predvidene druge etaže kleti pod Rotovškim trgom.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.