13:22, čet, 25. Apr

Prešernov dan, slovenski kulturni praznik





Danes je Prešernov dan, slovenski kulturnik praznik, posvečen avtorju državne himne in bogate jezikovne dediščine, s katero je France Prešeren, “figamož”, slovenščino postavil ob bok velikim, svetovnim jezikom. Na ta dan v številnih kulturnih institucijah odpirajo vrata obiskovalcem, potekajo pa tudi številne slovesnosti.

Slovenski kulturni praznik je dan, ki spodbudi razmišljanje o Francetu Prešernu kot zgodovinsko pomembni osebnosti ter o pomenu, ki ga imata kultura in jezik za državo in narod.

France Prešeren. Vir: Wikipedia
France Prešeren. Vir: Wikipedia

Sinoči so na državni proslavi v Cankarjevem domu podelili najvišja slovenska priznanja v kulturi – Prešernove nagrade. Letošnja nagrajenca za življenjski opus sta akademska slikarka in grafičarka Metka Krašovec in prevajalec Aleš Berger. Režiserka in scenaristka Neda R. Bric je za proslavo izbrala pomenljiv naslov Pevcu vedno sreča laže.

Cenzurirana Zdravljica. Vir: Wikipedia
Cenzurirana Zdravljica. Vir: Wikipedia

Na današnji dan bo vrata odprla predsedniška palača. Ob 10.30 bo obiskovalce nagovoril predsednik republike Borut Pahor, pri tem pa se mu bodo pridružili velika Prešernova nagrajenca in nagrajenci Prešernovega sklada za leto ter predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada Vinko Möderndorfer.

Pred Prešernovo rojstno hišo v Vrbi bo potekala prireditev ob kulturnem prazniku, na kateri bo govornik dramatik in lanski Prešernov nagrajenec za življenjsko delo Tone Partljič. Predstavniki države bodo položili venec ob Prešernovem spomeniku v Ljubljani, minister za kulturo Tone Peršak bo obiskal tudi grob priznanega slovenskega pesnika v Kranju in popoldne na Brdu pri Kranju gostil letošnje Prešernove nagrajence.

Med rojaki v zamejstvu bo slovenski kulturni praznik odmeval v Gorici, Celovcu in Trstu.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.