13:35, sob, 20. Apr

Premiera Baleta SNG Maribor Little Creation v koreografiji Gaja Žmavca





Balet Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bo v petek, 3. julija 2020, v Stari dvorani premierno izvedel avtorski projekt Gaja Žmavca Little Creation. Nastopili bodo Tetiana Svetlična, Jelena Lečić, Asami Nakashima, Olesja Hartmann Marin, Ana Pandur Predin, Arnika Matko Juvančič, Luka Ostrež, Sytze Jan Luske, Yuya Omaki, Filip Jurič in Melanija Markovič.

Little creation. Foto: SNG Maribor

Gaj Žmavc je svoj najnovejši avtorski projekt Little Creation/Mala kreacija oblikoval v neobičajno koreografsko strukturo, pri čemer gledalca popelje na razstavo osmih miniaturnih plesnih skic. “Ko sem premišljeval o samem konceptu predstave, se mi je ideja o plesnih skicah, združenih v en večer, zdela privlačna in hkrati izziv. Takšna zasnova mi je omogočila, da lahko z vsako miniaturo odpiram novo zgodbo ali pa isto zgodbo prikažem na drugačen način, z druge perspektive, in se popolnoma prepustim ustvarjalni domišljiji. Oder sem si zamislil kot prostor, ki si ga te miniature delijo, a med seboj nimajo fizične interakcije, in prav te ločnice se mi zdijo pomembne. Tudi scenografija in luč zame predstavljata zanimiv koncept, saj s svojimi minimalističnimi premiki in s spremembami ustvarjata intimne prostore, včasih tudi povsem nove svetove. Je pa vprašanje ustvarjalne sle in navdiha nedvomno tematika, ki se je v predstavi dotikam. Ustvarjalci, njihove kreacije in vedno nepredvidljive muze,” pravi koreograf Žmavc, ki vsebinsko in stilno izdelane miniature namenoma izpostavi kot umetniško formo, s katero izrazi specifičnost poetike svojega gibalnega jezika.

Little creation. Foto: SNG Maribor

Vse kreacije so bile posebej ustvarjene za zasedbo desetih plesalcev, ki s svojo močno prezenco in z virtuozno izvedbo oživijo koreografovo idejo in predstavo povežejo v vznemirljiv in razgiban večer sodobnih baletnih estetik in ekspresivnosti.

Asistentka koreografa je Tetiana Svetlična, scenograf Matic Gselman, kostumografa Gaj Žmavc, Tetiana Svetlična, oblikovalec svetlobe Tomaž Premzl, ton in video Rene Nemec, inspicient Matjaž Marin.

Po premieri bo Little Creation v Stari dvorani na sporedu še v soboto, 4. julija 2020.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.