13:34, čet, 25. Apr

Predvidoma jeseni se odpira novi vrtec v Hočah





Po krajši prekinitvi zaradi novega koronavirusa so se sredi aprila nadaljevala dela na gradbišču, kjer v Hočah gradijo nov vrtec. Župan Marko Soršak še vedno pričakuje, da bodo otroci lahko začeli uporabljati nove prostore s prihodnjim šolskim letom.

Vir: Facebook

Gradnja vrtca se je pričela septembra lani, a so imeli sprva precej težav zaradi kraje materiala z gradbišča. Po vzpostavitvi videonadzora in dodatnega varovanja se je to uredilo, a so bili marca letos zaradi ukrepov, ki so bili odrejeni na državni ravni s ciljem preprečitve širjenja novega koronavirusa, prisiljeni zapreti gradbišče za mesec dni. Sredi aprila je izvajalec nadaljeval z deli.

“Računamo, da bo vse opravljeno v roku, torej da bo septembra oziroma nekaj dni prej vse pripravljeno za sprejem otrok,” pravi župan Soršak. “V zaključni fazi sta tudi razpisa za urbano opremo in igrala zunaj ter za notranjo opremo. Za kuhinjo je izvajalec že izbran in se bo začela sredi maja montirati,” je pojasnil.

Gradnja novega vrtca je po njegovih besedah nujno potrebna, saj je zdajšnji vrtec dotrajan in v več vidikih neustrezen za izvajanje sodobnih vzgojno varstvenih programov. Obenem nima dovolj prostora za vse otroke v občini, saj je teh zaradi priseljevanja vsako leto več.

Novi vrtec bo postavljen na lokaciji sedanjega vrtca, zato so del otrok v šolskem letu 2019/2020 preselili na druge lokacije, med drugim v gasilski dom v Bohovi ter staro telovadnico osnovne šole v Hočah. Trije oddelki so ostali na dosedanji lokaciji, v prizidku vrtca, ki so ga zgradili pred tremi leti.

Novi vrtec bo večji. Med drugim bo lahko sprejel tri oddelke več otrok, po novem bo v dveh etažah, ki pa ju bodo povezali s toboganom. Imel bo večje igralnice in dodatni skupni prostor, novo zunanje igrišče in bo v nizkoenergijski izvedbi, zato so za projekt prejeli tudi slabih 800.000 evrov nepovratnih sredstev Eko sklada. Celotna investicija je ocenjena na 4,5 milijona evrov in po besedah župana zaenkrat kaže, da bodo ostali v teh okvirih.

To je trenutno največji projekt v občini Hoče – Slivnica, so pa v preteklih dveh mesecih pridobili gradbeni dovoljenji za še en obsežen projekt. To je izgradnja kanalizacije v naseljih Spodnje Hoče, Čreta, Slivnica, Radizel, Orehova in Hotinja vas, ki je ocenjena na več kot šest milijonov evrov. “V naslednjih 14 dneh bomo izvedli razpis, seveda z odložnim pogojem, v kolikor pridobimo sredstva iz kohezijskih skladov,” je povedal župan.

Na kohezijska sredstva računajo tudi pri uresničitvi namere za izgradnjo nove ceste v industrijsko cono, s čimer bi razbremenili glavno prometno križišče v Hočah. Odcep na regionalni cesti, ki vodi iz Maribora na štajersko avtocesto, je bil pripravljen že ob izgradnji avtocestnega križa, ni pa še zgrajena povezovalna cesta.

Grajski kompleks v Čreti, ki ga je pred štirimi leti od ministrstva za izobraževanje kupila družba Grad Burg v lasti Rusa Aleksandra Komolova, medtem še vedno propada. Novi lastnik naj bi po neuradnem poročanju razmišljal v smeri prenove dvorca za zdravstveno ali hotelsko dejavnost, a je, kot kaže, odstopil od te namere. “So pa bile inšpekcijske odločbe, tako da je vsaj okolico očistil,” je povedal Soršak.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.