23:44, čet, 28. Mar

POZOR: V teh dneh znova grozi pozeba





Od danes do nedelje je po Sloveniji nevarnost pozebe. Po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) se bo temperatura zraka že danes spustila malo pod ledišče. Najhladneje bo sicer v sredo in četrtek zjutraj, še opozarjajo na Arsu in pridelovalcem svetujejo spremljanje razmer.

Pozeba na sadovnjakih v Selnici ob Dravi; FOTO: KZ Selnica ob Dravi

Zaenkrat kaže, da se bo ohladilo celo do minus pet stopinj Celzija, na Goriškem do okoli minus dve stopinji, v znanih mraziščih bo še hladneje, opozarjajo na Arsu. Tudi v petek zjutraj bo ponekod temperatura še pod lediščem.

Potem ko je ohladitev prejšnji teden poškodovala predvsem marelice in zgodnje breskve, na agenciji za okolje ocenjujejo, da bo ponovna ohladitev ogrozila predvsem breskve. Te so trenutno v polnem cvetju v večjem delu Slovenije. Prve cvetove odpirajo tudi zgodnje češnje, medtem ko so skoraj povsod po Sloveniji že odcvetele marelice. Tam kjer so cvetovi preživeli zadnjo ohladitev, so sedaj v fazi mladih plodičev, ki so na mraz prav tako zelo občutljivi, opozarjajo na Arsu.

Sadne vrste so glede na faze razvoja sicer različno občutljive na spomladansko pozebo.

Na agenciji pridelovalcem svetujejo, da naj pozorno spremljajo vremenske napovedi in razvoj vremena v prihodnjih dneh in se posvetujejo glede tehnoloških navodil za zaščito pred spomladansko pozebo.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.