00:02, čet, 25. Apr

POZOR! Objavili odpoklic ržene moke Mlin Korošec





Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so objavili odpoklic ržene moke Mlin Korošec. V izdelku so namreč odkrili deoksinivalenol, ki presega mejno vrednost, ter višje vsebnosti ergot alkaloidov. 

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS)
Vir: Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS)

Ergot alkaloidi ali Škrlatnordeča glavnica je vrsta glive zaprtotrosnice, ki zajeda rž ter druga žita in trave. Njena prezimovalna oblika je rženi rožiček. Gre za 1 do 3 cm, včasih do 7 cm dolge, valjaste, rjavo ali temno vijolično črne paličaste glivne steljke, ki so ravne ali nekoliko zakrivljene, na koncih pa bolj ali manj topo prišiljene in precej trde. Zavzamejo mesto plodnic v cvetovih rži.

Rženi rožički se kot droga v terapiji ne uporabljajo, predstavljajo pa nezamenljiv vir za izolacijo nekaterih terapevtsko pomembnih alkaloidov, derivatov lizerginske kisline. Med številnimi alkaloidi velja omeniti kot najpomembnejša ergometrin in ergotamin.

Ergotízem je kronična zastrupitev z rženimi rožički ali njihovimi alkaloidi, za katero so značilni spazmi arterij spodnjih udov, redkeje rok, lahko z gangrenami, ter znaki vzburjenja ali depresije osrednjega živčevja. Akutna zastrupitev se kaže kot slabost, bruhanje, diareja, huda žeja, bolečine v prsih in mravljinčenje v koži, pa tudi kot glavobol, delirij, mioza (skrčenje zenice) in hemiplegija  Klinične znake in simptome lahko torej v glavnem razdelimo na gangrenozni in konvulzivni tip. Pri gangrenoznem tipu je bistvena močna vazokonstrikcija in okluzija (zapora žil), kar lahko povzroči suho gangreno in s tem odmrtje prstov ali celo udov. Prizadete so predvsem noge, kar se kaže v začetnih fazah z odsotnostjo arterijskega pulza, bledico, cianozo, pekočo bolečino in otopelostjo. Za konvulzivni oz. nevrogeni tip so značilni zvijanje, tremor in/ali krči (konvulzije). Poleg tega se pogosto pojavi prehodna ali trajna psihoza, pri blažjih zastrupitvah pa samo halucinacije, poroča ZPS.

Zveza potrošnikov Slovenije pa svetuje, da v primeru, da imate to živilo doma, ga ne zaužijte. Lahko ga vrnete v trgovino kjer ste ga kupili, upravičeni ste tudi do povrnitve kupnine.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.