09:29, pet, 29. Mar

Požar v Surovini pogašen, a ostajajo skrita žarišča





Požar, ki je v ponedeljek izbruhnil v hali družbe za predelavo odpadkov Surovina v Mariboru, so gasilci ponoči uspeli v veliki meri pogasiti. Še vedno pa pod kupi zgorelih odpadkov ostajajo številna žarišča, ki jih morajo ukrotiti. 

Zagorelo je v ponedeljek malo po poldnevu v hali velikosti 50 krat 70 metrov. “Po prvih neuradnih podatkih je prišlo do samovžiga v večjem obsegu in hipnega požara v hali z nenevarnimi odpadki, kjer skladiščimo alternativno gorivo iz odpadkov,” pojasnjujejo v Surovini.

Po prvih ocenah gasilcev je ogenj zajel okoli 5000 kubičnih metrov odpadkov. Gašenje, v katerem je sodelovalo okoli 250 poklicnih in prostovoljnih gasilcev, je v ponedeljek poleg vetra oteževalo dejstvo, da se je streha hale zaradi vročine sesedla sama vase in s tem otežila dostop gasilcem.

V Mariboru je bila v ponedeljek zvečer zaradi požara v Surovini močno presežena vsebnost prašnih delcev PM10 v zraku.

To je že tretji požar na tem območju v zadnjem tednu dni, s tem da sta bila prva dva manjša. Direktor Surovine Jure Fišer zagotavlja, da med zagorelimi ni nevarnih odpadkov in da odpadke skladiščijo v skladu z zakonodajo in ostalimi predpisi.

“Zaradi trenutnega stanja na področju odpadkov v Sloveniji smo pri svojem delovanju imeli sprejete vse preventivne ukrepe in kljub 24/7-urni požarni straži z rednimi obhodi kritičnih lokacij tega nismo mogli preprečiti, saj je požar nastal hipoma in v velikih razsežnostih,” so danes ponovno poudarili v podjetju.

Pojasnili so, da so težave na širši, sistemski ravni. “V Sloveniji kljub nenehnim opozarjanjem in apeliranjem na državne institucije glede problematike na področju odpadkov nimamo lastnih rešitev za termično izrabo dela odpadkov, ki jih ni možno reciklirati. V Surovini prevzemamo skrb za ravnanje z odpadki v več kot 15.000 slovenskih podjetjih. Že od novembra naprej čakamo na izvozna dovoljenja, ker se je Madžarska odločila, da le-teh ne izdaja. Odpadki se predolgo skladiščijo, kar povečuje možnost za nastanek požarov,” so navedli.

Po prvih nestrokovnih ocenah policije je požar povzročil za okoli tri milijone evrov škode. Zagorela je namreč povsem nova skladiščna hala, ki so jo postavili po obsežnem požaru v Surovini leta 2013. Takrat je zagorelo zaradi kratkega stika na napajalnem kablu enega od strojev, tokrat pa ocenjujejo, da je prišlo do samovžiga odpadkov.

“Vse občane Maribora in okolice naprošamo za razumevanje, saj se trudimo po svojih najboljših močeh, da preprečimo širjenje negativnih vplivov na okolje,” so danes še sporočili iz Surovine.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.