16:03, čet, 28. Mar

Potomka stare trte tudi v Bruslju





Potomka najstarejše trte na svetu iz Maribora odhaja tudi v Bruselj. Najprej jo bodo kot simbol počastitve 25. obletnice dvostranskih odnosov Slovenije in Belgije danes posadili v botaničnem vrtu Kalmthout severno od Antwerpna, nato pa v torek še v vrtu ene osrednjih institucij EU v Bruslju.

Stara trta v Mariboru

Visoko obletnico dvostranskih odnosov Slovenije so na podoben način obeležili že v številnih drugih državah, zdaj pa potomka najstarejše trte na svetu prihaja tudi v Belgijo, kjer jo bodo posadili prav na dan 25. obletnice vstopa Slovenije v Organizacijo združenih narodov (OZN). Guinnessovo rekorderko bodo nasadili ob navzočnosti slovenskega veleposlanika v Belgiji Matjaža Šinkovca, mariborskega župana Andreja Fištravca in predstavnice province Antwerpen Inge Verhaert. V torek pa bodo potomko stare trte iz Maribora na skupno pobudo slovenskih veleposlaništev v Belgiji in pri EU posadili tudi na vrtu stavbe Sveta EU v bližini Schumanovega krožišča, v kateri se sicer redno sestajajo ministri in voditelji članic EU.

Stara trta, ki raste v središču Maribora, na Lentu, se je kot najstarejša vinska trta na svetu leta 2004 vpisala v Guinnessovo knjigo rekordov kjer so zapisali, da je stara najmanj 375 let, morda pa celo več kot 400 let.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.