07:56, pet, 19. Apr

Poslovila se je profesorica Zinka Zorko iz Selnice ob Dravi





V triinosemdesetem letu starosti se je minuli petek (22.3.2019) poslovila prva mariborska akademikinja dr. Zinka Zorko iz Selnice ob Dravi. Bila je zaslužna profesorica Univerze v Mariboru, redna članica Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) in prejemnica Zoisove nagrade za življenjsko delo na področju raziskav slovenske dialektologije.

zinka zorkoZinka Zorko se je rodila se je v kmečko – obrtniški družini na Spodnji Kapli na Kozjaku. Bila je peta od 11. otrok. Po osnovni šoli je obiskovala mariborsko II. gimnazijo in prvič trajno opozorila nase z diplomo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, za katero je prejela študentsko Prešernovo nagrado. Kot gimnazijska profesorica je službovala v Ravnah na Koroškem. Od leta 1961 je bila zaposlena na Pedagoški akademiji, sedanji Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru. Znanstveno se je ukvarjala s proučevanjem zgodovine slovenskega jezika in slovenskih narečij, predvsem koroške, štajerske in panonske narečne skupine. Proučevala je dialektizme v literaturi piscev, ki izhajajo iz teh narečnih skupin in hišna imena ob naši severni jezikovni meji. Bila je prorektorica Univerze v Mariboru v času njenega pomembnega kvalitativnega preskoka. Po zapisu
Staneta Kocutarja, novinarja in nekdanjega urednika Radia Maribor, se je skademkinja dr. Zinka Zorko s svojim delom in številnimi javnimi nastopi – še posebej radijskimi na valovih Radia Maribor – trajno zapisala med največja slovenska jezikoslovna imena vseh časov.

Zorkova je proučevala narečja in njihovo družbeno vlogo, predvsem iz Koroške in vzhodne Slovenije. Na Koroškem se je še posebej posvetila proučevanju dialekta v delih Lovra Kuharja – Prežihovega Voranca. Obdelala je Jamnico, Samorastnike in Solzice. Obravnavala je medjezikovna prepletanja predvsem z nemškim in madžarskim jezikom in opravila analize govorov vzhodnih slovenskih narečij v primerjavi s slovenskim knjižnim jezikom. Je avtorica več učbenikov in mentorica učiteljev v zamejstvu. Leta 1996 in 1999 je organizirala tudi dva mednarodna dialektološka simpozija. Leta 2003 jo je skupščina SAZU izvolila za izredno, 2009 pa za redno članico.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.