05:46, čet, 25. Apr

Poostrene aktivnosti PU Maribor





V prvi polovici leta so se prometno varnostne razmere na območju PU Maribor razmere poslabšale.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Prometno varnostne razmere na območju Policijske uprave Maribor so bile v obdobju januar-julij 2014 slabše kot v enakem obdobju 2013. V tem obdobju so policisti obravnavali 2.022 (2.122) ali 5 % manj prometnih nesreč, kot v enakem obdobju lanskega leta. Od tega so obravnavali 9 (9) prometnih nesreč s smrtnim izidom in 747 (814) ali 8 % manj prometnih nesreč s telesnimi poškodbami. V prometnih nesrečah je 12 (9) udeležencev umrlo, 51 (58) ali 12 % manj je bilo hudo in 1.013 (1.099) ali 8 % manj lahko telesno poškodovanih.

Privezanost z varnostnim pasom je zelo pomemben dejavnik, ki vpliva na posledice prometnih nesreč. Delež uporabe varnostnih pasov je v navedenem obdobju pri udeležencih prometnih nesreč znašal 80 % (83 %). V prometnih nesrečah IV. kategorije oziroma pri umrlih udeležencih, ki bi lahko uporabljali varnostne pasove, je bil delež uporabe varnostnih pasov 50 % (56 %), pri hudo telesno poškodovanih udeležencih pa je samo 49 % (60 %) udeležencev uporabljalo varnostni pas. Pri najhujših prometnih nesrečah posebej izstopa neuporaba varnostnih pasov potnikov na zadnjih sedežih osebnih avtomobilov.

V času od 8. do vključno 19. septembra 2014 bomo na območju Policijske uprave Maribor izvajali poostrene aktivnosti, s poudarkom na nadzoru uporabe varnostnih pasov v cestnem prometu, v sklopu teh pa bo od 8. do vključno 14. septembra 2014 potekal evropsko usklajen nadzor nad uporabo varnostnih pasov »SEATBELT«. Cilji navedenih aktivnosti so:

– ponovno opozoriti na pomen dosledne uporabe varnostnega pasu med vožnjo,
– povečati stopnjo pričakovanja, da bodo vozniki in potniki, ki med vožnjo ne bodo uporabljali varnostnega pasu, ustrezno obravnavani, ter s tem povečati stopnjo uporabe varnostnih pasov, ki je pomemben dejavnik posledic prometnih nesreč.

Zraven navedenega je namen z aktivnostmi policije vplivati tudi na starše, da bodo otroke v osebnih avtomobilih prevažali zavarovane z ustreznimi zadrževalnimi sistemi, saj so otroci v prometnih nesrečah najpogosteje udeleženi kot potniki [v približno 65 %].

Poostrene aktivnosti nadzora nad uporabo varnostnih pasov se bodo izvajale tako med rednim delom, kot v obliki različnih poostrenih nadzorov cestnega prometa. Obsežnejši poostren nadzor nad uporabo varnostnih pasov bodo izvajali 15. 9. 2014, v času med 7. in 14. uro.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.