13:49, pet, 29. Mar

Pomurski sejem zadovoljen z 51. Agro





Če sodimo po prvem sejmu v novi polovici stoletja, smo lahko upravičeno optimisti, saj ga je kljub krizi obiskalo več obiskovalcev kot prejšnja leta, in to 126.000, je ob koncu 51. Agre povedal direktor Pomurskega sejma Janez Erjavec. Dodal je, da je to za organizatorja dober obet, da bodo zadovoljni tudi razstavljavci.

Po besedah Erjavca to kaže, da v krizi vse več ljudi vidi tudi priložnost, saj sejem, na katerem se je tokrat predstavilo 1730 razstavljavcev iz 27 držav, že dolgo ni namenjen samo kmetovalcem, ampak vsem, ki jim ni vseeno, kaj bomo imeli v prihodnosti na slovenskih trgovskih policah in kakšno hrano si lahko pridelamo doma.

mehanizacija_sejem_komenda_mascus_

mehanizacija_sejem_komenda_mascus_10

Ob tem je posebej omenil številne ustanove, “ki so na sejmu dokazovale, da je kmetijstvo ne le najpomembnejša gospodarska panoga, ampak tudi najbolj perspektivna”. “Tudi mladi sprejemajo prepričanje, da se za kmetovanje ne odločajo zato, ker nimajo druge izbire, ampak zato, ker si to tudi želijo,” je dejal Erjavec in dodal, da mora biti tudi v zavesti vseh, da ne bomo gledali na kmetijstvo in na kmeta kot na nekaj, kar ni dovolj častno ali dovolj eminentno.

Pohvalil je tudi prispevek ministrstva za kmetijstvo in okolje na čelu z ministrom Dejanom Židanom, ki da je vlivalo pogum in optimizem tako v razstavnem delu, kjer je bil poudarek na vodi, lokalni oskrbi, ekološkem kmetovanju, naravnih parkih in izobraževanju, kot v strokovnem delu, pri posvetih in predavanjih.

“Tudi kritičnim vsebinam se ni izognilo, ampak je ponujalo sprejemljive rešitve, kot je bilo to ob protestu vinogradnikov, kjer so slednji dobili zagotovilo, da bo ministrstvo za kmetijstvo, pa tudi celotna vlada, prisluhnilo njihovim težavam in zahtevam ter poskušalo najti najbolj pravično rešitev,” je poudaril Erjavec.

Po njegovem mnenju so tudi druge ustanove na sejmu opravile pomembno vlogo, zlasti Kmetijsko-gozdarska zbornica in Zadružna zveza Slovenije, kot pomembno pa je označil tudi sejemsko pozornost, namenjeno gozdarstvu, kjer vidi veliko možnosti za razvoj, tudi za izdelke, ki pomenijo dodatno vrednost. Zato je prav področju gozdarstva napovedal še večjo pozornost Agre v prihodnjih letih.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.