18:10, sob, 20. Apr

Pomoč Srbiji in Bosni





Danes zjutraj se je župan MOM dr. Andrej Fištravec sestal s poveljnikom Civilne zaščite mesta Maribor Andrejem Verličem, vodjo Službe za zaščito, reševanje in obrambno načrtovanje Mestne občine Maribor Slobodanom Stojanovičem in z mariborskim sekretarjem Rdečega Križa Slovenije Alojzom Kovačičem. Govorili so o pomoči Srbiji ter Bosni in Hercegovini, ki jih je minuli konec tedna prizadelo močno deževje. Zaradi slednjega je namreč prišlo do poplav, ki so prizadele veliko ljudi in terjajo našo pomoč.

pictures-2014_april-poplave_srbija_blic_872224320

Sekretar Rdečega križa je povedal, da je Rdeči križ Slovenije od petka v stiku s kolegi iz RK Srbije in RK Bosne in Hercegovine, ki opozarjajo, da so potrebe po pomoči v obeh državah naslednje:
spalne vreče, zložljive postelje, posteljnina, ležalne podloge, dežna oblačila, gumijasti škornji, plenice, ustekleničena voda, konzervirana hrana, žepne svetilke in deke.

Pri koordinaciji zbiranja materialne pomoči velja upoštevati naslednje napotke, saj mora Rdeči križ Slovenije pri pošiljanju mednarodne humanitarne pomoči upoštevati naslednja pravila:
– Pošiljatelj pomoči je Reči križ Slovenije.
– Prejemnik pomoči je Rdeči križ države, v kateri je prišlo do nesreče, ki tudi zagotovi pomoč ogroženim prebivalcem.
– Materialna humanitarna pomoč mora biti natančno popisana, kar pomeni: kaj vsebuje, količina, teža.
– Rok trajanja uporabnosti mora biti najmanj pol leta pred datumom poteka.
– Rdeči križ Slovenije pripravi dokumentacijo, na osnovi katere je na mejnem prehodu humanitarna pomoč oproščena carinskih dajatev.

Rdeči križ Slovenije ima odprt tudi račun za zbiranje prostovoljnih finančnih prispevkov za prizadete družine in posameznike, ki je že objavljen v sredstvih javnega obveščanja.
Minuli konec tedna je svoje moči pri zbiranju pomoči združilo mnogo Slovencev. V kolikor ne vedo, kako zbrane stvari dostaviti oziroma imajo potrebo po organizaciji prevoza, jih vljudno prosimo, da stopijo v stik z regijsko izpostavo Uprave za zaščito in reševanje oziroma pokličejo na telefonsko številko 112.

Župan MOM dr. Andrej Fištravec je v stalnem kontaktu z županom pobratenega mesta Kraljevo gospodom Dragom Jovanovićem. Z njim usklajuje, kako koordinirano zagotoviti nujno pomoč, ki jo bo kot humanitarno mednarodno aktivnost organizirala in koordinirala Mestna občina Maribor neposredno pobrateni in prizadeti občini Kraljevo. Prav zato bo v četrtek župan MOM dr. Andrej Fištravec poslal v Kraljevo gospoda Verliča in gospoda Stojanoviča, kjer se bosta seznanila s posledicami poplav, ugotovila in se dogovorila, kako bi Mestna občina Maribor najprimerneje neposredno pomagala pobrateni občini.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.