20:55, tor, 16. Apr

Poletje preživite s prijatelji





Samo še nekaj dni je do počitnic. Da bodo počitnice nepozabne in polne doživetij, bodo poskrbeli pri Zvezi prijateljev mladine Maribor. s počitniškimi programi pod skupnim naslovom “Počitnice s prijatelji 2019”.

Vir: Zveza prijateljev mladine
Vir: Zveza prijateljev mladine

Za dobra dva meseca bodo šolarji in šolarke pozabili na šolske obveznosti in se prepustili uživanju, sproščenemu ustvarjanju, igri, zabavnemu učenju, zanimivim in poučnim potepanjem, druženju s prijatelji …

Sprva bodo ustvarjalne delavnice potekale v okviru Festivala Lent oz. Art kampa v Mestnem parku, od 1. julija naprej pa z dnevnim počitniškim programom nadaljujemo v Domu ustvarjalnosti mladih Maribor. Med ustvarjalnimi delavnicami bodo otroci in mladostniki lahko izbirali med različnimi likovnimi delavnicami, na tematskih delavnicah pa bomo izdelovali ljudska glasbila in nanje zaigrali, oblikovali glino in les, se učili plesnih korakov, izdelovali lego robote, se preizkušali v improvizacijskem gledališču, brskali po mariborskih zgodbah, šivali in kvačkali, si izdelali milo in šumeče kroglice, fotografirali, spoznali filmsko umetnost in posneli kratek film, tudi kuhali bomo, se sproščali in še marsikaj. Veliko doživetij nas čaka na kar 42-ih izletih. Ob ponedeljkih bomo klepetali z živalmi, torke bomo namenili športanju, ob sredah se bomo potepali po Sloveniji, ob četrtkih družili z ljudmi, ki opravljajo zanimive poklice, petki pa bodo namenjeni doživetjem na prostem. Počitnice bomo zaključili s tradicionalnima dogodkoma – tekmovanju “Maribor, moje mesto” in prav na zadnji dan počitnic še z “Neresno olimpijado” na Trgu svobode.

Letošnja novost počitniškega programa je počitniško varstvo v Domu ustvarjalnosti mladih Maribor – celodnevni program s kosilom. Prijavijo se lahko osnovnošolci do končanega 5. razreda, ki imajo stalno prebivališče na območju Mestne občine Maribor, če bodo prosta mesta še na voljo, pa tudi otroci iz drugih občin. Ker je število mest omejeno, bo otroka v počitniško varstvo možno vključiti za največ dva tedna, le v primeru prostih mest tudi več. Pogoj za vključitev je tudi ta, da so starši zaposleni in varstvo res potrebujejo. Cena paketa (od ponedeljka do petka) za otroke iz Mestne občine Maribor je 25,00 eur.

Med poletnimi počitnicami že šesto leto zapored organiziramo tudi večdnevne tabore za nadarjene “Omogočimo sanje!”, katerih namen je spodbujanje talentov na izbranih področjih. Prednost imajo mladi iz socialno šibkih družin, do zapolnitve prostih mest pa se lahko prijavijo tudi vsi ostali nadarjeni mladi. Letos so na voljo tabori na teme angleščina, nemščina in novinarstvo, na voljo pa so še prosta mesta za tabora za poglabljanje znanj iz nemščine in novinarstva. Seveda mladi ne bodo samo delali, dovolj bo tudi prostega časa za kopanje, razvedrilo, druženja in večerne zabave.

Otroci in mladostniki bodo tudi letos letovali v šestih izmenah v Vzgojno izobraževalnem in rekreacijskem centru (VIRC) v Poreču, dveh izmenah na Domu Miloša Zidanška (DMZ) na Pohorju inv Marburgu. Prosta mesta so še v četrti (25. 7.–4. 8.) in šesti (14.–24. 8.) izmeni v Poreču ter drugi izmeni (30. 7.–9. 8.) na Pohorju, prijave zbiramo tudi še za letovanje v Marburgu (2.–11. 8.), ki letos nosi naslov ”Doživeto popotovanje z okusom po čokoladi”.

Za brezplačna letovanja otrok iz socialno ogroženih družin še naprej zbiramo donatorska sredstva tako preko nacionalne humanitarne akcije “Pomežik soncu”, kot preko lokalne akcije “Počitnice s prijatelji za vse otroke”. Vse, ki bi želeli prispevati sredstva za letovanja otrok, vabimo, da prostovoljne prispevke nakažejo na transakcijski račun: SI56 04515-0000405095, odprt pri NKBM, namen nakazila: prostovoljni prispevek – letovanje otrok, sklicna številka: 2910 -2019.

Za nekatere starše predstavlja organizacija počitnic precejšen stres in tudi velik strošek. Kako lahko v načrtovanje počitnic starši vključijo tudi otroke in kaj lahko naredijo, da otrok počitnic ne bo preživel le pred računalnikom, televizijo ali drugimi virtualnimi blažilci dolgčasa? Počitnice naj bi bile priložnost, da se okrepijo družinske vezi in napolnijo baterije. Kakovosten prosti čas je izjemno pomemben za psihofizični imunski sistem, vsak pa ima svoja pričakovanja. Kako krmariti med željami staršev in otrok, da si bodo na dopustu oddahnili tudi starši?

Starševski večer bo vodila Nina Babič, univ. dipl. psih., certificirana voditeljica Familylabovih seminarjev za starše, mladostnike in strokovne delavce, predsednica ZPM Maribor in dolgoletna pedagoška vodja, edukatorka prostovoljcev, izvajalka izobraževanj in supervizij za svetovalce TOM telefona, dolgoletna prostovoljka pri društvu Hospic.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.