08:39, pet, 29. Mar

Pokrajinski muzej Maribor leto 2019 posveča meščanstvu





Pokrajinski muzej Maribor se bo letos z novo stalno razstavo Doba meščanstva in številnimi spremljevalnimi programi vsebinsko osredotočil na vzpon meščanstva v 19. stoletju. Obenem se bo pripravljal na sodelovanje v projektu Slovenija – gastronomska regija Evropa 2021.

 pokrajinski muzej mb

“Meščanstvo je bilo v 19. stoletju gonilna in povezovalna sila. Združevalo se je zaradi svojih kulturnih potreb v številnih društvih, tako nemški kot slovenski časopisi so ga pri tem podpirali. S prenosom sedeža lavantinske škofije v Maribor pa je bil položen temelj današnje univerze,” je direktorica Mirjana Koren pojasnila na današnji predstavitvi muzejskega programa za letošnje leto.

Kot je dodala muzejska svetovalka Valentina Bevc Varl, je prav meščanstvo razvilo Maribor v najpomembnejše mesto na slovenskem Štajerskem oziroma upravno in finančno središče regije s stalno naseljeno vojsko in močnim uradništvom. Kulturno življenje je zaživelo v prvi tretjini 19. stoletja z delovanjem Bralnega in Glasbenega društva, leta 1852 pa je bila zgrajena gledališka stavba, ki jo je kasneje dopolnilo še Kazinsko poslopje.

Stalno razstavo Doba meščanstva bodo odprli decembra, že prej pa bodo o tej temi govorili na srečanjih Muzejskega kluba, ki ga vodijo že 17 let. Tematiko meščanstva so napovedali že leta 2016 z dogodki, s katerimi so obeležili 170 let od koncerta madžarskega skladatelja in pianista Franza Liszta v dvorani mariborskega gradu, kjer danes domuje Pokrajinski muzej Maribor.

Ustanova s 116-letno tradicijo je konec lanskega leta sprejela vabilo k sodelovanju pri projektu Slovenija – gastronomska regija Evropa 2021, zato bodo občasno razstavo Debata o kuhinji v letošnjem letu nadgradili z Debato v kuhinji. V razstavišču nekdanjega Kina Partizan bodo prirejali pogovore, konec leta 2020 pa odprli razstavo na temo vina.

Pomlad bo ponovno v znamenju mode. V muzeju bodo maja odprli nov ogledni depo historičnih oblačil s poudarkom na plemiških in meščanskih oblačilih in modnih dodatkih od 17. stoletja do danes. “Z urejenimi zaprtimi depoji in oglednima depojema uniform in civilne mode ostaja muzej edinstveni center za proučevanje oblačilne kulture na Slovenskem,” je povedala kustodinja Maja Hren Brvar.

V okviru t.i. Meseca mode v muzeju bodo ponovno priredili modno revijo, tekstilu, oblačilni kulturi in modi pa bo posvečen tudi jesenski mednarodni simpozij Museoeurope. V Poletni muzejski noči bodo nadaljevali projekt Gugalnik idej, tokrat s plesnim performansom Mojce Kasjak, in zaključili program Variacije, v okviru katerega so se s koncerti dijakov Konservatorija za glasbo in balet Maribor poklanjali Lisztu.

Nadaljevali bodo tudi z delavnicami in pedagoškimi programi, kot je na primer Govorica ljubezenskih daril, v okviru katerega srednješolci spoznavajo pomen lastnega kulturnega izročila.

Predvidoma maja bodo v Pokrajinskem muzeju Maribor odprli novo muzejsko trgovino, ki naj bi služila predvsem promociji in privabljanju med muzejske zbirke. Uredili jo bodo z lastnimi sredstvi, medtem ko pri nadaljevanju obnove gradu, ki je pred leti zastala, čakajo na kulturni evro. Kmalu naj bi v gradu zaživela tudi kavarna, katere datuma odprtja pa zaenkrat še ne znajo napovedati.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.