06:47, sob, 20. Apr

Poklon 20-letnici delovanja skladateljice Tadeje Vulc





Kar dvakrat se bodo ta mesec v Radljah ob Dravi poklonili delu domačinke, skladateljice in zborovodkinje Tadeje Vulc. Prvi koncert ob 20-letnici njenega dela so različni domači zbori pripravili v Kulturnem domu Radlje, drugega v nedeljo, 20. decembra, pripravlja Glasbena šola Radlje ob Dravi.

e0dcfff1-39c0-4d6a-8f40-b160d2e316bf

Tadeja Vulc, rojena leta 1978 v Slovenj Gradcu, se je začela glasbeno izobraževati v domačih Radljah ob Dravi, nadaljevala je na Srednji glasbeni in baletni šoli v Mariboru. Nato je na Akademiji za glasbo v Ljubljani študirala kompozicijo, znanje pa je izpopolnjevala še na Univerzi za glasbo in upodabljajoče umetnosti na Dunaju. Je prejemnica številnih domačih in tujih nagrad, med drugim je leta 1999 prejela študentsko Prešernovo nagrado za skladbo Tri iveri.

Živi in ustvarja v Radljah ob Dravi, kjer se bodo njenemu delu drevi poklonili pevci in pevke iz 12 zborovskih zasedb vseh generacij iz Radelj ob Dravi, Vuhreda, Ribnice na Pohorju, Remšnika in Sv. Antona na Pohorju. Med njimi je tudi ženski vokalni kvartet Rusalke, ki deluje pod njenim umetniškim vodstvom. Poleg omenjenega je Vulčeva trenutno umetniška vodja tudi Dravograjskemu sekstetu in Akademskemu pevskemu zboru Maribor.

Posebno prireditev v poklon njenemu delu pripravlja tudi Glasbena šola Radlje. V nedeljo, 20. decembra, bodo na prireditvi z naslovom Ob čaju s Tadejo Vulc učenci glasbene šole prvič predstavili projekt iz 3. cikla skladb Pod to goro zeleno, ki ga podpira tudi ministrstvo za kulturo. Program bosta popestrila Dravograjski sekstet in Kvartet Rusalke.

Opus skladateljice mlajše generacije Vulčeve zajema vokalno-instrumentalna dela, orkestrska, zborovodska in komorna dela ter didaktična dela za otroke. Med najpomembnejša vokalno-instrumentalna dela spadajo Requiem za orkester, orgle, soliste in zbor, kantati Stara Ljubljana in Razdvom ter glasbeni pravljici Gal v galeriji in Maestro.

Podpisuje se tudi pod orkestrski deli Svetlobne sence in Lux aeterna, med najpomembnejša zborovska dela pa sama šteje Epilog, Kip in Vodomete. Je tudi avtorica komornih del Tri iveri in Tlesk vode, prav tako didaktičnih del za otroke z naslovoma Kraljestvo glasbe in Pisani svet orkestra.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.