16:20, čet, 28. Mar

Po novem nenujne storitve na urgenci UKC Maribor plačljive





Na spletni strani zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca, ki pod okriljem UKC Maribor izvaja dejavnost nujne medicinske pomoči, je objavljen dopis direktorja zdravstvenega doma Jerneja Završnika. Direktor navaja, da bo po novem za nenujne storitve na urgenci UKC Maribor, potrebno plačati.

Glede na to, da zdravstvene storitve nujne medicinske pomoči vse prepogosto koristijo pacienti, ki glede na sprejeta Pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja do tega niso upravičeni, podaja zdravstveni dom kratko razlago glede zdravstvenih storitev, ki so opredeljene kot storitve nujnega zdravljenja ali nujne medicinske pomoči in storitve, ki v to ne sodijo. Zdravstvene storitve, ki ne sodijo med storitve nujnega zdravljenja ali nujne medicinske pomoči, niso finančno pokrite s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in jih morajo zavarovanci oziroma pacienti kriti sami.

Nujna medicinska pomoč namreč vključuje storitve oživljanja, storitve potrebne za ohranjanje življenjskih funkcij, za preprečitev hudega poslabšanja zdravstvenega stanja nenadno obolelih, poškodovanih in kronično bolnih. Storitve se zagotavljajo do stabilizacije življenjskih funkcij oziroma do začetka zdravljenja na ustreznem mestu. Nujni reševalni prevozi so vključeni v storitve nujne medicinske pomoči.
Za boljšo predstavo v zdravstvenem domu še točneje navajajo kaj pravzaprav v praksi pomenijo storitve nujne medicinske pomoči. Pod nujno zdravljenje spada takojšnje zdravljenje po nudenju nujne medicinske pomoči, če je to potrebno, oskrba ran, preprečitev nenadnih in usodnih poslabšanj kroničnih bolezni oziroma zdravstvenega stanja, ki bi lahko povzročilo trajne okvare posameznih organov ali njihovih funkcij, zdravljenje zvinov, zlomov ter poškodb, ki zahtevajo specialistično obravnavo, zdravljenje zastrupitev, storitve za preprečevanje širjenja infekcij, ki bi pri zavarovani osebi utegnile povzročiti zastrupitev, zdravljenje bolezni, za katere je z zakonom predpisano obvezno zdravljenje ali storitve, ki so z zakonom opredeljene kot obvezne in za katere ni plačnik država, delodajalec ali zavarovana oseba sama, zdravila, predpisana na recept s pozitivne liste, potrebna za zdravljenje prej omenjenih bolezenskih stanj.

Rešilec

V dopisu zdravstveni dom še navaja, da lahko izvajalec zahteva povračilo cene storitve, ki je opravljena na zahtevo zavarovane osebe oziroma pacienta v nočnem času med 20.00 in 6.00 uro, ob nedeljah in praznikih, če ni šlo za nujno medicinsko pomoč. V primeru, da zavarovana oseba oziroma pacient pri obisku v dežurni ambulanti koristi, ki ne sodijo pod nujno medicinsko pomoč, mora v celoti plačati obisk pri dežurnem zdravniku.
V zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca so ukrepe sprejeli predvsem iz razloga, ker veliko pacientov zahteva zdravstveno storitev, ki pa ne spada v nujno medicinsko pomoč. S tem lahko povzročijo tudi to, da je zaradi prezasedonosti okrnjena nujna medicinska pomoč osebam, ki jo dejansko potrebujejo. V sredini septembra bodo tako začeli takšnim, ki so prišli zaradi nenujne stvari dajati krajši informativni list, kjer bo napisano katere storitve bodo od oktobra dalje plačljive.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.