13:10, tor, 23. Apr

Po Mariboru in okolici razsajajo ošpice





V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so v zadnjih dneh obravnavali že tri primere ošpic. Prejšnji teden so na infekcijskem oddelku ambulantno zdravili 40-letnega moškega, ki se je okužil od moškega, ki ni bil cepljen, ta pa je okužil tudi enoletnega otroka, ki prav tako ni bil cepljen proti ošpicam. Ob teh primerih pa se je pojavilo tudi šest sumov na ošpice.

Ob vnovičnem pojavu ošpic so v UKC Maribor sporočili, da “obravnava bolnika z ošpicami ne vpliva na ustaljeno zdravstveno oskrbo ostalih bolnikov. Poudarjamo, naj oboleli, ki sumi, da bi lahko imel ošpice (vročina, izpuščaj in znaki prizadetosti dihal), pokliče osebnega zdravnika in sledi njegovim navodilom.

Koža obolelega za ošpicami. Vir: sl.wikipedia.org
Koža obolelega za ošpicami. Vir: sl.wikipedia.org

Epidemiologi so po novi okužbi takoj pričeli preverjati vse ljudi, s katerimi je bil v stiku oboleli. Teh je bilo 63. Na podlagi podatkov o cepljenosti so se potem odločali, ali jih (znova) cepijo, testirajo oziroma opazujejo. Doslej so v Mariboru imeli še šest sumov na ošpice, vsi so se izkazali za negativne. Inkubacijska doba prvega primera se je sicer že iztekla, zato ne pričakujejo, da bi bil lahko od prvega moškega, ki je večkrat obiskal urgenco, okužen še kdo. Ošpice sicer niso “sezonska” bolezen, njen vnovičen pojav v slovenskem prostoru pa je vezan na to, da ljudje niso več toliko imuni, predvsem zaradi nižjega odstotka cepljenih oseb.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.