02:10, pet, 29. Mar

Po junijskih neurjih več kot 13 milijonov škode





Neurja z viharnim vetrom, točo, plazovi in poplavami, ki so junija zajela Koroško, Podravsko, Štajersko, Prekmursko, Posavsko in Notranjsko regijo, so povzročila za 13,3 milijona evrov škode. Za sanacijo posledic bodo na voljo tudi sredstva iz državnega proračuna.

foto: bralec M.J.
foto: bralec M.J.

Neurje, ki je junija zajelo del države, je povzročilo veliko težav. Voda je zalila objekte in ceste, sprožili so se zemeljski plazovi, veliko objektov je poškodovala toča. Iz poročila, ki so ga pripravili v državni komisiji za ocenjevanje škode, je razvidno, da je v skupno 24 občinah nastala milijonska škoda. Za približno 10,6 milijona evrov škode je na vodotokih, za 2,5 milijona evrov na stvareh, za dobrih 38.000 evrov na državnih cestah in za 112.000 evrov na gozdnih cestah. To poročilo bodo na eni od prihodnjih sej obravnavali na vladi, po tem pa naj bi ministrstvom naložili, naj pripravijo program odprave posledic.

FOTO: Jože Skralovnik
FOTO: Jože Skralovnik

Končna ocena neposredne škode presega 0,3 promila načrtovanih prihodkov državnega proračuna za leto 2016, s čimer je dosežen limit za uporabo sredstev državnega proračuna v skladu z zakonom o odpravi posledic naravnih nesreč. Prav tako naj bi vlada državno komisijo pooblastila, da izjemoma lahko potrdi ponovno oceno škode pri posameznem oškodovancu (v roku šestih mesecev po potrditvi te ocene), če so ugotovljena nova dejstva, zaradi katerih je bila ocena neposredne škode bistveno višja ali nižja.
Vir: STA

Foto: Marko Pigac, MP Produkcija
Foto: Marko Pigac, MP Produkcija

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.