20:46, pet, 19. Apr

PMinter projekt izvedli tudi v Mariboru





Danes dopoldan je potekala zaključna konferenca projekta PMinter. Zaključek projekta so predstavili prav v času Evropskega tedna mobilnosti.

DSC_1684
Na novinarski konferenci sta predstavila projekt dr. Wolfang Hafner, vodja oddelka za varstvo okolja mesta Celovec in vodilni parter projekta, ter Brigita Čanč, direktorica Medobčinskega urada za varstvo okolja in ohranjanje narave.

Projekt PMinter (Medgeneracijski vpliv ukrepov za varstvo zunanjega zraka pred onesnaževanjem z delci iz cestnega prometa in malih kurišč v slovensko-avstrijskem obmejnem prostoru), katerega cilj je poiskati rešitve za izboljšanje kakovosti zraka v Mariboru – SV Sloveniji, v Celovcu – spodnji avstrijski Koroški in na spodnjem avstrijskem Štajerskem ter zmanjšati tveganje prebivalstva zaradi izpostavljenosti onesnaženemu zraku, so pričeli izvajati 1.7.2010.

V okviru projekta so izvedli naslednje aktivnosti na območju Mestne občine Maribor:
– načrt za kakovost zraka,
– dodatne meritve v okviru projekta, kjer se je aktivno vključil in sodeloval Zavod za zdravstveno varstvo Maribor (ZZV), Inštitut za varovanje okolja,
– pilotna okoljska cona,
– spletna stran in informacijska točka,
– zaključna konferenca projekta.

Po besedah Brigite Čanč, direktorice Medobčinskega urada za varstvo okolja in ohranjanje narave, je ZZV MB izvedel vrsto dodatnih meritev kakovosti zraka z različnimi onesnaževali, s poudarkom na prašnih delcih (PM 10 in PM 2,5) in plinastih onesnaževalih.

Te meritve so služile za validacijo modelnega izračuna, ki ga je izvedel drugi projektni partner (Tehnična univerza v Gradcu), kot tudi za primerjavi z onesnaženostjo v drugih partnerskih mestih.

Onesnaženost zraka je posledica tako lokalnih kot drugih regionalnih emisija. Tako je bila naloga v projektu na tem področju pridobiti čim več podatkov o emisijah, pri čemer pa sta pomagala ARSO in Dimnikarstvo Maribor. Podatke so obdelali in dobili realno sliko glede kurjenja v gospodinjstvih v Mariboru.

V okviru pilotne okoljske cone v Mariboru so vzpostavili novo merilno mesto (na križišču Krekove in Tyrševe ulice) za ugotavljanje onesnaženosti zraka z delci (PM 10, PM 2,5, PM 1) in črnim ogljikom. Ob tem pa poteka tudi štetje prometa po Krekovi ulici. Pravijo še, da bo to merilno mesto ostalo aktivno tudi po zaključku projekta, tako da bodo lahko sledili okoljski učinkovitosti v načrtu za kakovost zraka predlaganih ukrepov na prometu in kuriščih.

Izvedli so med drugim tudi pilotno okoljsko cono, katere načrt je pripravila v okviru projekta PMinter, Fakulteta za gradbeništvo Univerze v Mariboru. V ta namen so izvedli obširno okoljsko-prometno študijo.

Rezultati POC so pokazali, da bi vplivala okolijska cona na izboljšanje kakovosti zunanjega zraka le, če bi se vzpostavila na širšem območju in bi se v njej izvajali ukrepi cestnega prometa za zmanjševanje neposrednih in posrednih emisij delcev, ki bi bili povezani z drugimi ukrepi za spodbujanje trajnostne mobilnosti.

Obširni pregled dogodka si lahko ogledate na televiziji BK TV v oddaji Občinski informator, ki bo na sporedu v ponedeljek, 23. septembra 2013, ob 18.30.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.