10:24, čet, 25. Apr

Pivčeva predsednica DeSUS, Erjavec odstopa





Vodenje upokojenske stranke prevzema Aleksandra Pivec, 47-letna kemijska tehnologinja, ki v vladi Marjana Šarca vodi ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Afera SRIPT ji torej ni škodovala, stranka DeSUS, ki na zadnjih nekaj parlamentarnih volitvah ni bila preveč uspešna, pa si po 15 letih lahko obeta svežo energijo.

aleksandra pivec, ministrica za kmetijstvoMinistrica Aleksandra Pivec je na včerajšnjem kongresu DeSUS v Ljubljani po napetem boju za vodenje stranke premagala dolgoletnega predsednika Karla Erjavca, ki je stranko vodil od leta 2005. Pivčevo je podprlo 143 delegatov, Erjavec je dobil 80 glasov.

Eno od vprašanj, ki se odpira po menjavi na čelu DeSUS, je prihodnost poslanske skupine. Trije od petih poslancev DeSUS so podprli Erjavca, zato se je odprlo vprašanje, ali lahko zmaga Pivčeve v poslansko skupino vnese nemir ali razkol. Analitik Andraž Zorko iz Valicona je za STA ocenil, da razvoj dogodkov ostaja nepredvidljiv. A je v bistvu zmaga Pivčeve tako očitna, da sklepa, da nihče od poslancev ne bo deloval proti njej.

Tako kažejo tudi izjave poslancev. “To je demokracija, zmaga tisti, ki dobi več glasov. Za poslansko skupino to ne bi smelo nič pomeniti, mi smo izvoljeni od ljudi. Danes je nov dan,” je za STA po kongresu navedel vodja poslanske skupine Franc Jurša.

Ivan Hršak, ki je bil tudi naklonjen Erjavcu, je priznal, da je rezultat presenečenje, ki ga nihče ni pričakoval. Zagotovil pa je, da bodo v poslanski skupini enotni in bodo delali v dobro DeSUS in Slovenije. “DeSUS je demokratična stranka, spoštujemo odločitev kongresa,” je dodal.

Poslanec Branko Simonovič, ki se pred kongresom o podpori posameznemu kandidatu ni izrekel, verjame, da bodo enotno delali naprej, in da bodo rešitev našli tudi s poslancem Robertom Polnarjem, ki je že večkrat ob pomembnih glasovanjih glasoval drugače kot drugi poslanci DeSUS. Obenem meni, da bo Erjavec vztrajal pri odstopu s funkcije ministra, čeprav po njegovi oceni to za stranko ni dobro.

Poslanca Jurija Lepa je presenetila Erjavčeva napoved odstopa. V poslanski skupini pa po navedbah poslanca niso razmišljali, da bi se razšli, vsaj štirje bodo kot doslej delali enotno. “Z vsakim moraš delati, prav je, da se je nekaj spremenilo. Vsaka sprememba prinese nekaj novega, novo energijo, novo moč,” je dejal Lep, ki se pred kongresom o podpori ni opredelil.

Presenetila ga je tudi velika prednost Pivčeve pred Erjavcem, ob čemer Lep ocenjuje, da je dosedanji predsednik s svojimi nastopi na kongresu izgubil nekaj simpatizerjev.

Nekdanji poslanec DeSUS in aktualni državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Uroš Prikl v stranki ne pričakuje bistvenih sprememb, pričakuje pa, da bodo trdno stali na programskih izhodiščih in bodo to s trdno voljo in sodelovanjem poskušali tudi realizirati. Erjavčeve odločitve za odstop z ministrske funkcije Prikl ni želel komentirati.

Zmaga Pivčeve trenutno prinaša manj negotovosti za stabilnost vlade

Navdušeni nad zmago Pivčeve so njeni podporniki, med njimi nekdanji minister in nekdanji podpredsednik DeSUS Tomaž Gantar, ki nezadovoljstva z Erjavcem že dolgo ni skrival. Po kongresu je ocenil, da je Erjavčeva napoved odstopa ena njegovih boljših potez v zadnjem času. Meni tudi, da bi se Erjavec težko obdržal na ministrskem mestu.

Gantar je še prepričan, da bodo v DeSUS delali z novo energijo in dobili nove člane, saj so jim ljudje ves čas trdili, da jih DeSUS ne zanima, dokler je predsednik Erjavec. Po njegovi oceni bo stranka po zmagi Pivčeve bistveno bolj napredovala, zmaga pa je pomembna tudi za delo na državnem nivoju, meni Gantar, ki je bil izvoljen za člana izvršnega odbora.

Zmaga Pivčeve trenutno prinaša manj negotovosti za stabilnost vladne koalicije, kot če bi zmagal Erjavec. Ta je predsedniku vlade Marjanu Šarcu v vročem predkongresnem boju očital vmešavanje v kongres DeSUS. Številni so ocenili, da premier tiho podpira Pivčevo, sicer ministrico za kmetijstvo.

Šarec namreč za zdaj zaradi očitkov v zvezi z nepravilnosti pri projektu SRIPT proti njej ni ukrepal, medtem ko je bil ostrejši do ravnanja obrambnega ministra ob predčasni vrnitvi slovenskih vojakov iz Iraka. V dneh pred kongresom je napovedal, da se bo z ministrom o tem temeljito pogovoril.

Morebitna Šarčeva želja za zamenjavo ministra bi lahko imela tako v primeru zmage Erjavca na kongresu širše politične posledice. Razplet kongresa, vključno z ministrovo napovedjo odstopa z mesta ministra, pa je tok dogodkov povsem spremenil.

Pivčeva je sicer pojasnila, da se želi z Erjavcem še pogovoriti. Če z odstopom misli resno, pa bodo po njenih navedbah tudi s predsednikom vlade govorili o tem, ali bo DeSUS tudi v prihodnje vodil ministrstvo za obrambo, ali pa bi morda prevzeli kakšno drugo. V volilnem nagovoru je sicer že omenila, da bi se DeSUS moral v prihodnosti bolj posvetiti področjem, ki zadevajo njihov program, in tudi prevzeti vodenje ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Pivčeva je napovedala, da se bo zavzela za čimprejšnji pogovor s Šarcem, v ponedeljek ga bo kontaktirala.

Če bi zamenjali resorje, bi to lahko prineslo nekakšno rekonstrukcijo vlade. Pričakovati je, da se bodo do tega v prihodnjih dneh opredelili tudi koalicijski partnerji.

Po oceni komentatorja Aljaža Pengova Bitenca se resnične skrbi za Pivčevo šele začenjajo, med drugim bo morala hitro pokazati, da ni zgolj satelit premierja Marjana Šarca.

Pivčevo je na sobotnem kongresu DeSUS podprlo 143 delegatov, Erjavec je dobil 80 glasov. Novi predsednici je takoj po izvolitvi čestital za zmago, obenem pa tudi napovedal, da bo odstopil z mesta obrambnega ministra, a ostaja član stranke.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.