19:13, čet, 28. Mar

Partnerstvo za Pohorje združilo 19 občin





Na pobudo mariborskega župana Saša Arsenoviča se je povezalo 19 občin, ki so danes na razglednem stolpu Pot pod krošnjami Pohorje podpisale plaketo o ustanovitvi Partnerstva za Pohorje. Skupaj s sopodpisniki – tremi ključnimi nosilci turistične ponudbe ter šestimi članicami – so se zavezale za usklajevanje ciljev in projektov za turistični in infrastrukturni razvoj Pohorja pod skupno blagovno znamko. Njihova skupna želja je ohraniti naravne in kulturne danosti ter spodbuditi skladen gospodarski in turistični razvoj s poudarkom na trajnostni rabi naravnih virov.

Mariborski župan Saša Arsenovič je kot pobudnik povezovanja in predsednik partnerstva ob podpisu dejal, da je v preteklosti že bilo več podobnih pobud oziroma strategij, ki pa niso uspele. Prepričan je, da bodo zdaj s povezovanjem uspeli, a le če bodo vsi usklajeni. Poudaril je, da je najpomembnejša vsebina, ki pa jo bodo še določili, pa je vseeno, ali tej vsebini rečejo zakon, strategija ali partnerstvo. Ivan Žagar, bistriški župan, je po predstavitvi omenil, da bi denar lahko črpali tudi preko mehanizma celostnih teritorialnih naložb (CTN). Arsenovič pa je omenil, da bo treba počakati na državo in njen odgovor. Zreški župan Boris Podvršnik meni, da bo partnerstvo za vse občine velik izziv, prav tako tudi hoški župan Marko Soršak, ki si želi, da bi čim prej opredelili konkretne cilje.

Mariborska razvojna agencija (MRA) ima v tem projektu vlogo koordinatorja partnerstva, njen direktor Uroš Rozman pa meni, da bi lahko dolgoročno vzpostavili enotno upravljanje Pohorja kot turistično-naravnega parka.

Ob podpisu pa je bila tudi direktorica Direktorata za turizem Helena Cvikl, ki se strinja s tem, da so občine partnerice pristopile k projektu, ki mu bodo dale skupno vsebino, cilje in projekte.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.