20:46, sre, 24. Apr

Organizator Karnevalske dvorane dolguje Zavodu za turizem Ptuj





Podjetje Prireditve d.o.o., ki je organiziralo dogodke v Karnevalski dvorani na Kurentovanju 2019, ni poravnalo obveznosti do Zavoda za turizem Ptuj v roku, ki je določen po pogodbi. Najemnika so v ptujskem zavodu za turizem že pozvali k poravnavi, a se ta še ni zgodila. O tem kolikšen znesek podjetje Prireditve d.o.o dolguje Zavodu, nam niso razkrili, je pa direktorica Tanja Srečkovič Bolšec zagotovila, da pri izterjavi dolga uporabljajo vsa pravna sredstva. Tako je pod vprašajem ali bo v naslednjem letu Karnevalsko dvorano še vedno organiziralo podjetje Prireditve d.o.o., glede na besede direktorice Tanje Srečkovič Bolšec, prej ne, kot ja, saj nam je odgovorila: “Zaupanje je pod vprašajem, vse je odvisno od izjasnitev dosedanjega najemnika v prihodnjih dneh.”

Glede na pretekle dogodke, iz leta 2018, ko je podjetje Prireditve d.o.o. prvič pristopilo k organizaciji komercialnega dela Kurentovanja, se lahko upravičeno sprašujemo, ali še vedno uživajo zaupanje organizatorjev festivala. Spomnimo namreč, da se je na Ptuju v letu 2018 skorajda ponovila Lipa, ko je organizator v Karnevalsko dvorano spustil več ljudi, kot bi jih lahko in s tem ogrozil človeška življenja. O tem smo obsežneje poročali že v preteklosti TUKAJ.

Nemalo spodrsljajev si je podjetje privoščilo, ko so pred vrati Karnevalske dvorane več kot eno uro pustili čakati 500 obiskovalcev, saj je bilo izdanih vstopnic več kot jih je prireditveni prostor lahko sprejel. Kar je glede na pogodbo prav tako kršitev, saj se v njej zavezujejo, da bodo poskrbeli za varnost na vseh organiziranih dogodkih. Ob tem, da so uspeli prodati ali podariti preveč vstopnic, kot je dejanska kapaciteta karnevalske dvorane, smo se spraševali, ali je šlo pri tem za pohlep organizatorja (Prireditve d.o.o.) po večjem zaslužku na račun obiskovalcev? Pri preiskavi dogodka se je vključila tudi policija, ki je potrdila, da so bila ogrožena življenja obiskovalcev in da so organizatorji kršili Zakon o javnih zbiranjih.

Ali lahko na Zavodu za turizem Ptuj še zaupajo podjetju Prireditve d.o.o.?

Podjetje Prireditve d.o.o. je bilo izbrano na javnem razpisu v letu 2018, ko so prevzeli organizacijo komercialnega dela Kurentovanja. Po spodrsljajih v tistem letu, so nato tudi v letu 2019 bili izbrani kot edino prijavljeno podjetje na drugi razpis Zavoda za turizem Ptuj. Podpisali so pogodbo za dve leti, 2019 in 2020. Glede na (ne)zaupanje, ki ga je podjetje očitno deležno pri Zavodu za turizem, se tako sprašujemo, ali lahko glede na poslovanje in reference podjetja kljub temu upravičijo ta status.

Po naših ugotovitvah gre za dokaj mlado podjetje, ki je v letu 2018, ko so torej prvič prevzeli organizacijo programa v Karnevalski dvorani, imelo zgolj enega zaposlenega. Presenečeni smo bili tudi nad tem, da gre pri podjetju za preplet različnih podjetij, ki se medsebojno ustanavljajo in jih povezuje trojica ustanoviteljev, ki izmenično nastopajo kot direktorji, prokuristi in ustanovitelji. Glede na priimke vseh sklepamo, da gre za družinsko povezane osebe in sicer Marka, Aleksandra in Slavico Poharič.

Ob prijavi na razpis je bila povezava karseda kreativna. Podjetje Prireditve d.o.o. vodi Aleksander Poharič in je v lasti družbe Kreativno mesto d.o.o., ki ga prav tako vodi Aleksander Poharič. Kreativno mesto d.o.o. pa je medtem v lasti družbe Kreativni mlin d.o.o., z bornim prihodkom od prodaje v višini dobrih 7000 evrov (podatki iz leta 2018), ki je v lasti Slavice Poharič, znova z direktorjem Aleksandrom Poharičem. Zanimivo je tudi dejstvo, da je pri ustanovitvi in vodenju dolgo časa sodeloval Marko Poharič, ki smo ga lahko slišali in videli v vlogi predstavnika organizatorja Karnevalske dvorane in sporne prireditve Kurentanc v letu 2018. Z vodenjem in lastništvom prej omenjenih treh podjetij, Marko Poharič, vsaj uradno, nima nič.

Je pa Marko Poharič povezan še z dvema podjetjema, ki nastopata v teh lastniških povezavah. Gre za firmo Freshlemon in Kostko, pri katerih se pojavlja v vlogi prokurista in je v preteklosti zasedal tudi direktorska mesta ter bil ustanovitelj podjetij. Poraja se vprašanje ali je skoraj istočasno prenehanje direktorskih in lastniških ambicij Marka Pohariča posledica osebnega stečaja MP Poharič Marko s.p. pa ne vemo.

Glede na te ugotovitve se tako postavlja logično vprašanje, ali lahko Zavod za turizem Ptuj kljub vsemu zaupa podjetju Prireditve d.o.o. z organizacijo dogodkov v Karnevalski dvorani tudi za prihodnje leto? Ker niso poravnali obveznosti po pogodbi za letošnje leto, tako zdaj dajejo Zavodu za turizem Ptuj tudi možnost, da pogodbo, kljub temu,da velja še za prihodnje leto, prekinejo.

Kolikšna je višina dolga podjetja Prireditve d.o.o na Zavodu za turizem Ptuj sicer na navajajo. Je pa direktorica Tanja Srečkovič Bolšec zapisala tako: “Po prevzemu in pregledu odprtih postavk smo ugotovili, da ima najemnik karnevalske dvorane res odprte postavke do Zavoda za turizem Ptuj. Rok za plačilo je bil 19. 4. 2019. Višina dolga in pogodba sta predmet dogovora med Zavodom in najemnikom, se pa je najemnika že pozvalo k poravnavi dolga. Uporabila se bodo tudi vsa pravna sredstva. Zaupanje je pod vprašajem, vse je odvisno od izjasnitev dosedanjega najemnika v prihodnjih dneh”

Novinarska vprašanja smo medtem poslali tudi podjetju Prireditve d.o.o. in Mestni občini Ptuj, na njihove odgovore še čakamo.

Morda vas zanima še:

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.