17:23, pet, 19. Apr

Okoljevarstveno dovoljenje za Magno mesec dni v javni razpravi





Agencija za okolje (Arso) je danes na svoji spletni strani objavila javno naznanilo v zvezi z izdajo okoljevarstvenega dovoljenja za obratovanje bodoče Magnine lakirnice v Hočah. Kot so pojasnili, bo vpogled v dokumentacijo zainteresiranim zagotovljen do 5. septembra v prostorih oddelka za okolje, prostor in kmetijstvo na mariborski upravni enoti.

Gradbišče Magnine tovarne v Hočah marca 2018.
Gradbišče Magnine tovarne v Hočah marca 2018.

Kot je razvidno iz naznanila, gre za postopek izdaje okoljevarstvenega dovoljenja za obratovanje naprave, ki lahko povzroča onesnaževanje okolja večjega obsega, in sicer za dejavnost površinske obdelave kovin in plastičnih materialov z uporabo elektrolitskih ali kemičnih postopkov in površinske obdelave snovi, predmetov ali izdelkov z uporabo organskih topil.

Pisna mnenja in pripombe lahko na naslov Arsa do 10. septembra oddajo osebe, ki stalno prebivajo ali so lastniki ali drugi posestniki nepremičnin na območju, kjer bi investicija lahko povzročala okoljske obremenitve, pa tudi nevladne organizacije iz zakona o varstvu okolja. V vlogah morajo navesti pravni interes in, če je mogoče, zanj predložiti tudi dokaze.

Kot je znano, gre gradnja prve faze Magnine naložbe h koncu, avstrijsko kanadska avtomobilska multinacionalka pa poskusni zagon lakirnice načrtuje za januar in redno proizvodnjo za prihajajočo pomlad.

Magna je okoljevarstveno soglasje po večmesečnih naporih in številnih zapletih z nevladnimi organizacijami prejela septembra lani. Za status stranke v postopku je takrat zaprosilo kar 72 organizacij in posameznikov, priznali pa so ga desetim, občini Miklavž ter enemu od lastnikov zemljišč.

Na koncu so tudi tiste najbolj uporne okoljevarstvene organizacije, zadnja je bila Alpe Adria Green, odstopile od napovedanih pritožb na izdajo soglasja. Magna se je med drugim zavezala, da bo zgradila industrijski tir znotraj načrtovanega obrata, kar naj bi pripomoglo k zmanjšanju škodljivih izpustov iz prometa.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.