09:34, pet, 29. Mar

Odstavitev Tomija Prosnika prikrita javnosti





Včeraj se je pričela dopisna seja Občinskega sveta Občine Ruše, katere edina točka je razrešitev Tomija Prosnika z direktorskega mesta Javnega zavoda CEZAM in imenovanje v.d. direktorice, ki jo pozna samo županja. Županja Urška Repolusk je njegovo razrešitev predlagala svetnikom kar na dopisni “vikend” seji , ki jo je sklicala v petek ob 13:45 in se bo zaključila v ponedeljek ob 14:00 uri. Na ta način ni omogočena kakršnokoli razprava svetnikov ali izmenjava argumentov kjer bi lahko občinski svetniki in županja svoja stališča predstavili javnosti. S tem je povzročila med Rušani utemeljen dvom, da gre pri odstavitvi za strokovno odločitev, ampak zgolj za politično obračunavanje.
Tomi ProsnikKako se rešiti protikandidata na volitvah?

Na prejšnjih volitvah je bil Tomi Prosnik najresnejši protikandidat sedanji županji Urški Repolusk, ki je očitno prelomila vsa svoja načela kampanje v kateri je poudarjala povezovanje vseh strank in mešanje mavričnih barv v Občini Ruše. Tako je med prvimi ukrepi svojega delovanja naročila in plačala revizijo poslovanja CEZAM-a, ki je pokazala nekatere pomanjkljivosti, katere je tudi direktor CEZAMA argumentirano obrazložil in predlagal ukrepe za odpravo. Ne glede na obrazložitve je županja zahtevala od Sveta zavoda CEZAM, da se opredeli do tega ali zaupajo Tomiju Prosniku, svet zavoda je po dolgi obravnavi podprl delo Tomija Prosnika in ni izglasoval nezaupnice.

Urška Repolusk

Redna, izredna, dopisna seja

Urška Repolusk se že od volilne kampanje naprej izogiba odprte izmenjave argumentov in soočenj v javnosti, kar sedaj kaže tudi v svojem delovanju in predlogih Občinskem svetu. Za razrešitev direktorja in imenovanje svoje v.d. direktorice namreč ni sklicala redne ali izredne seje, kar bi bilo demokratično in običajna praksa, ampak se je odločila, da v tajnosti izpelje kar za “vikend” dopisno sejo.

Običajen sklic redne seje se skliče najkasneje 7 dni pred obravnavo, kjer lahko izmenjajo svetniki in županja svoja mnenja ter tako ocenijo smotrnost takšnega predloga in na podlagi argumentov sprejmejo ali zavrnejo tak sklep. V primeru, da pogoji za sklic redne seje niso dani se skliče izredna seja, ki je lahko sklicana 5 dni pred sejo. Poslovnik v 22. členu Občinskega sveta občine Ruše kot skrajni sklic navaja dopisno sejo “Dopisna seja se lahko opravi, kadar ni pogojev za sklic izredne seje sveta.”  Da je sklic dopisne seje v tem primeru skrajno neobičajen, dokazuje dejstvo, da je županja Urška Repolusk sklicala komaj prvo dopisno sejo Občinskega sveta občine Ruše. Za razloge po katerih pogoji za sklic redne seje niso dani smo povprašali županjo Urško Repolusk a nam do objave na vprašanja ni odgovorila.

Občutek izrednega stanja, ki ga ni

V letu 2019 je CEZAM namreč večkrat občino pozval, da skupaj pripravijo ukrepe za izvedbo priporočil revizije, a občina pri tem ni želela sodelovati. Prav tako je županjo Urško Repolusk k aktivnemu sodelovanju s CEZAM-om pozival svet zavoda CEZAM in občinski svet, saj so ugotovili, da se občina ne odziva na pozive direktorja CEZAMa.  Po besedah Tomija Prosnika je ravnanje županje skrajno neodgovorno, saj želi javnosti predstaviti nekakšno izredno stanje, ki ga na CEZAMu ni, kar se vidi tudi v uspešnosti in obiskanosti dejavnosti Javnega zavoda CEZAM, kot je Letni oder Ruše, Veliko drsališče Ruše, Športni park in bazen v Rušah, ki so med najbolj obiskanimi prostočasnimi objekti na štajerskem. S tem po njegovem mnenju tudi povzroča škodo ne samo uspešnim zgodbam in prepoznavnosti Ruš, ampak konec koncev tudi sebi.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.