01:52, sob, 20. Apr

Od novega leta po hitri cesti skozi Maribor brez vinjet





Vozniki osebnih vozil za vožnjo na cesti med Pesnico in Teznom z novim letom ne bodo več potrebovali vinjet, je po današnji seji vlade sporočila ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Cestninjenje tovornih vozil bo ostalo, da se z vožnjo po tej cesti ne bi izogibali plačevanju cestnine in tako naredili več gneče kot potrebno, je dodala.

Po hitri cesti v Mariboru kmalu brez vinjete
Po hitri cesti v Mariboru kmalu brez vinjete

Iz gradiva, ki ga je vlada obravnavala na današnji seji, izhaja, da bo omenjena cesta tudi po prekategorizaciji še naprej v upravljanju Darsa.

S cestninjenjem tovornih vozil nad 3,5 tone bodo nadaljevali, ker novo kategorizirana regionalna cesta v skladu z zakonom o cestninjenju izpolnjuje pogoje za izbirno cestninsko cesto. Če bi se namreč odločili drugače, bi obstajala upravičena bojazen, da bi tovorna vozila cesto v delu, ki teče skozi Maribor, uporabljala za izogibanje plačilu cestnine na avtocesti mimo mesta.

Na tem odseku bo tako z začetkom naslednjega leta opuščeno cestninjenje za osebna vozila in motorna kolesa, saj sedanja hitra cesta z izgradnjo vzporedne avtoceste ni več namenjena tranzitnemu prometu, pač pa je v veliki meri ohranila le lokalni promet mesta z njegovim zaledjem.

Bratuškova je s tem izpolnila dano obljubo, da bo predlog spremembe pripravila še pred koncem leta, država pa bo tako po več letih zahtev iz lokalnega okolja le prisluhnila argumentom mariborske občine in Stranke mladih – Zelenih Evrope, da je cestninjenje na odseku od pesniškega rondoja do Teznega nezakonito.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.