17:12, čet, 28. Mar

Od danes spet prepovedana uporaba pirotehnike prve kategorije





Od danes ni več dovoljena uporaba pirotehničnih izdelkov prve kategorije, katerih glavni učinek je pok. Za prekršek je predpisana globa od 400 do 1200 evrov in tudi odvzem pirotehničnih izdelkov.

Petarde. Vir: pixabay.com
Petarde. Vir: pixabay.com

Uporaba določenih pirotehničnih izdelkov prve kategorije je bila sicer dovoljena od 26. decembra do 1. januarja. Prodaja, posest in uporaba izdelkov druge in tretje kategorije, katerih glavni učinek je pok, pa je ves čas prepovedana. Ob tem policisti in zdravstveni delavci opozarjajo zlasti na nevarnost uporabe pirotehnike, če je ta narejena doma.

Policisti so v tem času kar nekajkrat zasegli prepovedane pirotehnične izdelke. Jeseniški policisti so na podlagi prijave v torek popoldne zaradi objestne rabe pirotehnike v enem postopku obravnavali tri osebe. Zasegli so 48 kosov pirotehnike. S prekrškom bodo seznanili pristojno okrajno sodišče, so danes sporočili s PU Kranj.

Nujni medicinski pomoči v univerzitetnih kliničnih centrih v Ljubljani in Mariboru sta na najdaljšo noč v letu nekajkrat nudili pomoč zaradi poškodb s pirotehničnimi sredstvi.

Sicer pa je zaradi uporabe pirotehničnih izdelkov v 10 primerih prišlo predvsem do poškodovanja zabojnikov za smeti in na objektih, so v torek sporočili s policije.

Vir: STA

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.