12:22, pet, 29. Mar

“Obrtniki in podjetniki postajajo temelj nacionalnega razvoja”





“Ob zatonu industrije, nosilno vlogo razvoja nacionalnega in regionalnega gospodarstva prevzema podjetniška in obrtniška dejavnost, ki samo v Podravju, približno 6500 obratih, zagotavlja kar 14.000 delovnih mest.”

Območna obrtno-podjetniška zbornica Maribor (OOZ Maribor) v letošnjem letu praznuje 40. obletnico obstoja. Ob tej priložnosti želijo opomniti na njihovo pomembno vlogo v gospodarstvu in razvoju regije, ki je bila v preteklosti velikokrat prezrta.

Kot je povedal predsednik OOZ Maribor, Aleš Pulko, so v tem obdobju iz nekoč dopolnilne panoge prerasli v glvni steber razvoja, ki zagotavlja približno 36% neto dodane vrednosti v regiji in zaposljuje 14.000 delavcev.

V nekaterih primerih manjših občin kot so Duplek, Miklavž na Dravskem polju ter Rače – Fram, pa je malo podjetništvo in obrtništvo sploh edini zaposlovalec. Da bi izboljšali njihov položaj, so v ta namen že pripravili številne pobude, ki jih je Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo delno upoštevalo pri pripravi Programa spodbujanja konkurenčnosti Maribora s širšo okolico.

Prepričani so, da to ne bo dovolj, zato so pripravili različne nove aktivnosti, nekatere bodo že v izvajanju od 10. oktobra tako pripravljajo aktualno okroglo mizo, z madnarodno udeležbo, na kateri bodo obrtnikom in podjetnikom podali številne smernice in izhodišča na temo črpanja razpoložljivih virov financiranja, čemur bo sledila svečana akedemija s podelitvijo jubilejnih priznanj.

Čas praznovanja pa bodo izkoristili še za humanitarne dejavnosti brezplačnega dela podjetnikov in obrtnikov. S ciljem, da približajo svojo dejavnost širšemu krogu ljudi, bodo v Mariboru, na Trgu Leona Štuklja, v soboto 5. oktobra pripravili Festival obrtnikov, kjer bodo njihovi člani, prav tako brezplačno, za obiskovalce opravljali manjša obrtniška dela in razna popravila.

Ob počastitvi 40. jubileja pa so danes na stavbi, kjer se zbornica nahaja že od leta 1992, odkrili spominsko ploščo, s katero želijo obiskovalce mesta opomniti na zgodovinski pomen obrtništva na tem področju.

Novinarske konference sta se udeležila tudi župan Mestne Občine Maribor, dr. Andrej Fištravec in župan Občine Duplek, Mitja Horvat.
OOZ-Mb_Fotografija02_26.09

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.