09:56, pet, 29. Mar

Občina Ruše ima denar za dva javna zavoda





Na seji občinskega sveta Občine Ruše so z desetimi glasovi za in osmimi proti občinski svetniki v prvi obravnavi odločali o odloku o ustanovitvi javnega zavoda za dolgotrajno oskrbo Rast Ruše, z enakim številom glasov za in sedmimi proti pa so sprejeli tudi akt o spremembah in dopolnitvah akta o ustanovitvi javnega zavoda CEZAM, ki je prav tako danes doživel prvo obravnavo. Predvsem ob točki o ustanavljanju javnega zavoda Rast Ruše, ki bi prevzel dejavnosti, ki jih že izvaja CEZAM in različne druge organizacije in društva v Rušah, se je razvnela tudi razprava o upravičenosti ustanovitve novega zavoda, tako s finančnega kot predvsem vsebinskega razloga. Razpravo je zaključil občinski svetnik Blaž Sternad z ugotovitvijo, da bodo tisti, ki bodo imeli kaj od tega zavoda, glasovali za, ostali pa bodo proti.

Samo gradivo načrtovanega novega javnega zavoda Rast Ruše je predstavil nekdanji direktor Cezama in sedanji direktor zavoda Hram v Selnici ob Dravi Mihael Kranjčevič.  Predlagatelji ustanovitve novega zavoda Rast Ruše so svetniške skupine Neodvisna lista #SKUPAJ, Socialni demokrati, 2 x 2 – Neodvisna lista in
svetnik Danilo Lešnik (NLVP). Kot razlog za sedanji predlog ustanovitve novega javnega zavoda je na seji Kranjčevič navedel, da bi se nov javni zavod ukvarjal z dvema dejavnostma, ne pa tako kot Cezam z več dejavnostmi, ki o njegovih besedah sodijo v več resornih ministrstev in naj bi zato težje dobili sredstev. Po njegovih besedah bi imel nov javni zavod poudarek na socialno-varstvenih programih.

Veliko pomislekov občinskih svetnikov ob ustanavljanju novega javnega zavoda v Rušah

V dolgi razpravi pa je kar nekaj občinskih svetnikov izrazilo pomisleke proti ustanavljanju novega zavoda. Tako je Barbara Jert dejala, da ne vidi razloga, da ne bi vseh dejavnosti, ki so navedene v gradivu, izvajal Cezam.

Županja Občine Ruše Urška Repolusk je odgovorila Jertovi, da je to del reorganizacije.

Ali ustanovitev in delovanje novega javnega zavoda res ne bosta imela posledic na občinski proračun?

Predlagatelji niso v svoji predstavitvi novega zavoda z nobeno besedo predstavili finančne konstrukcije zavoda, tako se sploh ne ve, koliko bo ta zavod stal. Zapisali pa so, da ne bo nobenih novih posledic za občinski proračun. A vprašanje je na mestu, saj bo tak zavod poleg zaposlenih potreboval tudi direktorja, računovodstvo, pravno svetovanje itd. Tega se je v razpravi dotaknil občinski svetnik Darko Knez.

Obstaja pa velika možnost, da bo Cezam izgubil sredstva Urada za mladino, prav tako pa bodo izgubljena sredstva ministrstva za kulturo. Prav tako je zanimivo, da je tudi revizorka Cezama pohvalila delo na področju kulture, sedaj pa se to področje obstoječemu javnemu zavodu Cezam odvzema.

Zavod dobrodošel, če bodo imeli občani od njega korist

Da bi bil nov javni zavod dobrodošel, pa je menil občinski svetnik Martin Lesjak, dejal je, da bi rad, da bi imeli občani od obeh zavodov korist.

Prav tako podpira ustanovitev novega zavoda tudi Jernej Ajd, občinski svetnik iz 2 x 2 – Neodvisne liste, ki je ena od predlagateljic ustanovitve novega javnega zavoda.

Občinski svetnik Levice Drago Bolčina pa je sicer pozdravil možnost novega javnega zavoda, a ob tem povedal mnenje njegovega lokalnega odbora Levice, ki je bilo nasprotno od njegovega.

Tudi nov javni zavod bi imel dejavnosti, ki spadajo pod različne resorje in ministrstva

Razpravi se je s svojimi dvomi pridružila tudi občinska svetnica Silverija Belčič in vprašala, ali je občina Ruše sploh toliko velika in ali ima take potrebe, da bi imeli še en javni zavod.  Prav tako se je obrnila na poročevalca Kranjčeviča, čemu je trdil, da prej ni mogel kandidirati na javnih sredstvih za sredstva, ki so jih dala različna ministrstva. Ajd pa je povedal, da bi se lahko zdaj lotili drugače.

Kdo bo imel od novega zavoda koristi?

Pa vendar vse to ni motilo niti predlagateljev na čelu s Kranjčevičem. Ob koncu razprave, ki jo je prekinila županja Občine Ruše Urška Repolusk, se je oglasil še občinski svetnik Blaž Sternad, ki je izpostavil mnenje, da bodo za ustanovitev novega javnega zavoda “glasovali za tisti, ki boste nekaj imeli od tega, tisti, ki nekako ne bomo imeli nič od tega, pa bomo proti.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.