01:18, sre, 17. Apr

Ob svetovnem dnevu KOPB opozorili, da se bo število obolelih predvidoma še povečalo





Kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB) največkrat nastane kot posledica kajenja, onesnaženja okolja ali vdihovanja prašnih delcev. Stroka opozarja, da se bo število bolnikov s KOPB v prihajajočih letih zaradi večjega števila kadilcev po vsem svetu še povečevalo. Danes sicer obeležujemo svetovni dan KOPB.

Vir: pixabay.com
Vir: pixabay.com

KOPB je kronična nenalezljiva bolezen. Najpogosteje jo odkrijejo pri odraslih po 40 letu. V Sloveniji je med 50.000 in 100.000 bolnikov, so sporočili iz Splošne bolnišnice Celje. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je KOPB tretji najpogostejši vzrok smrti, v svetu ima KOPB kar 300 milijonov bolnikov, so zapisali v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor.

Pri več kot polovici bolnikov bolezen ostaja neodkrita, čeprav je bolezen mogoče odkriti z merjenjem pljučne funkcije. Najpogostejši znak bolezni je težka sapa, ki se razvije postopoma. Zato ne pritegne bolnikove pozornosti, običajno jo bolniki pripišejo staranju ali pa imajo celo občutek krivde zaradi kajenja, ki je glavni vzrok za pojav bolezni.

Zdravljenje je pomembno pričeti čim prej, najučinkovitejši ukrep pa je prenehanje kajenja. Pljuča so organ, ki se ne obnavlja, zato škode ne moremo popraviti, so zapisali v celjski bolnišnici. Poudarjajo, da morajo bolniki natančno upoštevati navodila zdravljenja in ostati čim dlje aktivni.

Letošnji svetovni dan poteka pod geslom Združeni, da ustavimo KOPB. S tem ob svetovnem dnevu poudarjajo pomen vsakega posameznika, da prispeva svoj košček k zaustavitvi in obvladovanju te bolezni, so sporočili iz UKC.

Na Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije (Zbornica – Zveza) pa poudarjajo, da so tudi alternative klasičnim cigaretam zelo škodljive. Opozarjajo, da je KOPB tudi zelo čustveno zahtevna bolezen, zato je pomembno, da imajo bolniki podporo pri domačih, prijateljih in zdravstvenih delavcih.

Od svetovnem dnevu pa poteka tudi več dogodkov, na katerih se bodo lahko zainteresirani seznanili z boleznijo. Tako bodo bolezen v avli klinike za interno medicino na mariborskem UKC predstavljali zaposleni ter člani Društva pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije. Tudi v Splošni bolnišnici Celje pripravljajo informativno stojnico, pri informiranju bodo sodelovali tudi člani Društva pljučnih bolnikov. V obeh bolnišnicah bodo izvajali brezplačne meritve pljučne funkcije.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.