13:29, sre, 24. Apr

Ob dnevu boja proti odvisnosti opozorila na vedenjske zasvojenosti mladih





Danes je svetovni dan boja proti odvisnosti. Letos strokovnjaki opozarjajo na vse večjo zasvojenost z uporabo telefonov, interneta in drugih vedenjskih zasvojenosti.

O odvisnosti oziroma zasvojenosti je govora, kadar se nek vedenjski vzorec ponavlja, ob tem pa postane to tudi središče razmišljanja posameznika, pri katerem je vzorec nastal. Zasvojenost namreč vpliva na telesno in duševno stanje zasvojenega, občutijo pa težave tudi v njegovi družini, ne nazadnje tudi v ožji okolici ali celo širši. Običajno pomislimo ljudje ob pojmu zasvojenost na zlorabo dovoljenih in prepovedanih drog, pa vendar poznamo tudi druge odvisnosti, o katerih v javnosti ni veliko govora. Poleg zasvojenosti s psihoaktivnimi substancami (alkohol, tobak, zdravila, prepovedane droge) so namreč že definirane tudi vedenjske zasvojenosti, ki vključujejo zasvojenost z igrami na srečo, s hrano, nakupovanjem, z odnosi, delom in tudi z uporabo sodobnih tehnologij. Nacionalni institut za javno zdravje je nedavno pripravil okroglo mizo, na kateri so spregovorili, kako se lahko preprečuje zasvojenosti ter kakšno je stanje zasvojenosti pri nas. V Sloveniji se stanje na področju uporabe tobaka in alkohola med mladostniki po mnenju strokovnjakov nekoliko izboljšuje, opažajo pa, da se zvišuje poraba prepovedane konoplje.

Fotografija je simbolična
Fotografija je simbolična

Strmo narašča število nekemičnih oziroma vedenjskih odvisnosti. Za zdravljenje teh je premalo ambulant. V Novi Gorici jo imajo, trenutno tam zdravijo 202 odvisnika od kemičnih zasvojenosti in kar 277 odvisnikov od iger na srečo, zasvojenosti z internetom in mobilnimi telefoni. Več kot polovica teh zasvojencev je mlajša od 18 let.

Zdravljenje kemičnih zasvojenosti se običajno začne z abstinenco, pri sodobnih zasvojenosti pa se tega ne da doseči, saj mlad človek ne mre biti brez uporabe interneta, saj bi bil povsem izoliran od sveta, obenem pa velikokrat niti v šoli ne bi mogel slediti vsem aktivnostim, če ne bi mogel raziskovati po svetovnem spletu. Zato strokovnjaki priporočajo spremembo načina življenja, ukvarjanje s športom, rekreacijo, druženje s sovrstniki.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.