08:31, pet, 29. Mar

Ob 880 let prve omembe Jarenine priredili simpozij in otvorili jareninsko prešo





Včeraj je ob 880-letnici prve omembe kraja Jarenina v dvorani Gasilskega doma Jarenina potekal simpozij o izbranih temah Jarenine ob tem pa so pri potomki Stare trte v Jarenini otvorili jareninsko prešo.

Jarenina kraj v osrčju Slovenskih goric je v tem tednu pričela z obeležitvijo svojega visokega jubileja. Pred 880 leti se namreč ime kraja prvič pojavilo zapisano v pisnem viru, na katerega je leta 1989 opozoril slovenski zgodovinar, akademik dr. Jože Mlinarič.

Jarenina 880 let - simpozij in preša (6)Prireditvi ob letošnjem jubileju se bodo sicer v Jarenini odvijale vse leto, vrhunec pa bo vsekakor slavnostna prireditev 12. oktobra, na kateri bodo Jareninčani gostili tudi pomembne domače in tuje goste. So pa že včeraj na simpoziju o izbranih temah iz zgodovine Jarenine, prisluhnili radijskemu novinarju in uredniku Stanetu Kocutarju, ki je spregovoril o zgodovini vinogradništva Slovenskih goric, kjer ni mogel spregledati knjige z istoimenskim naslovom jareninskega rojaka enologa Iva Zupaniča, ki je izšla pred natanko petdesetimi leti. Sledilo je predavanje zgodovinarke dr. Vlaste Stavbar o dogodkih v prelomnem obdobju ob koncu prve svetovne vojne, ki so privedli do Majniške deklaracije in izrekanja za samostojno državo. Prav v Jarenini je bil prvi podporni shod v letu 1918. Simpozij je v svojem slogu zaključil pisatelj in komediograf Tone Partljič, po čigar scenariju so leta 1986 v Jarenini posneli film Moja ata, socialistični kulak. Tokrat je spregovoril o kulturnem in pisateljskem dogajanju v Jarenini, še posebej pa je svoje misli in besede usmeril na predstavitev premalo poznane domačinke, nadarjene pripovednice Manice Lobnik.

Jarenina 880 let - simpozij in preša (10)

Po končanem simpoziju so dogajanje preselili k jareninski potomki Stare trte iz Lenta, ki je bila v Jarenini posajena leta 2001, prav v čast izjemnemu poznavalcu vinogradništva Ivu Zupaniču. Potomki znane trte odslej družbo dela stara jareninska preša, ki sta jo slavnostno otvorila mestni viničar Stane Kocutar in pesniški občinski viničar Srečko Črnko iz Jarenine.

 

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.