09:12, tor, 19. Mar

Novost: Karantenske odločbe bodo vročali že na meji





Ministrstvo za zdravje in zdravstveni inšpektorat bosta do sobote vzpostavila sistem vročanja karantenskih odločb že na meji.

Foto: bralka Š.Ž.

Minister za delo Janez Cigler Kralj pa bo v petek domovom starejših občanov poslal priporočila, kako ravnati, da ne bi prišlo do vnosa novega koronavirusa v domove, je včeraj napovedal vladni govorec Jelko Kacin.

Epidemiološka slika števila okuženih z novim koronavirusom se v Sloveniji slabša in je zapletena, je na včerajšnji novinarski konferenci izpostavil Kacin in izrazil pričakovanje, da bo v petek v bolnišnicah hospitaliziranih že 10 bolnikov s covidom-19, saj je bilo ob 21 v sredo potrjenih novih okužbah včeraj do poldneva potrjenih še šest.

Ob tem je izpostavil, da so izvor okužb po državi vnosi iz tujine ter širitev bolezni znotraj države, vse pa je povezano z večjimi zabavami v gostinskih lokalih, čezmejnim obiskovanjem nočnih klubov ter neprimernimi in dokazano zdravju škodljivimi praznovanji.

Vlada je tako sklenila zagotoviti bolj učinkovit sistem izdajanja karantenskih odločb in samoizolacij ter nadzor nad njimi, je napovedal vladni govorec. Od sobote se bodo karantenske odločbe vročale na meji, brez časovnega zamika, istočasno pa bodo o vsaki odločbi obveščeni Nacionalni inštitut za javno zdravje, ministrstvo za zdravje, zdravstvena inšpekcija in policija.

“Potnik mora biti jasno obveščen o svojih obveznostih. Z mejnega prehoda se mora odpeljati naravnost na kraj, kjer bo naslednjih 14 dni izoliran,” je pojasnil.

“Ne bo več tako, da je karantena prej mimo kot pa ljudje dobijo odločbo,” je še kritično pristavil Kacin in poudaril, da imajo pristojna ministrstva ter druge institucije do sobote čas, da se organizirajo in prilagodijo svoje delo.

Opozoril pa je tudi, da je vse več slovenskih državljanov, ki uradno odhajajo na Hrvaško, v resnici pa potujejo v BiH in Srbijo. Ker se na ta način skušajo izogniti karanteni, je vladni govorec napovedal, da bodo policisti na meji s Hrvaško in Madžarsko odslej vsakega Slovenca, ki se bo vračal v državo, podrobneje povprašali, kje je bil. “Poskusov zavajanja je bilo preveč,” je dejal.

Po besedah Kacina bo potreben tudi večji nadzor v zdravstvenih zavodih in domovih za starejše. Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj bo direktorjem domov za starejše v petek poslal navodila, na kaj naj pazijo in kako naj poskrbijo, da ne bi prišlo do vdora okužbe z novim koronavirusom v domove, je še napovedal.

Posebno Kacinovo opozorilo pa gre “zdravstvenim delavcem, da morajo biti bolj previdni, preprečiti dogodke, kot je ta v Mariboru, ko je pozitivnih toliko zdravnikov, v karanteno pa mora tudi veliko drugih stikov, kar otežuje delo. Moramo se organizirati drugače”.

Kacin je ob tem ponovil najpomembnejše priporočilo vsem državljanom, ki se odpravljajo na dopust, tudi na Hrvaško: Izognejo naj se gneči, nujno nosijo masko v zaprtih prostorih ter srbijo za higieno rok in kašlja.

Župan Občine Moravče Milan Balažic, kjer so v zadnjem času zabeležili nekaj primerov okužbe, pa je včeraj izdal svojo odredbo, s katero je prepovedal vsakršno javno zbiranje v občini, pa tudi zasebne zabave in maše. Kacin te poteze včeraj ni jasno komentiral, dejal pa je, da želi vlada s potezami zajeziti vnos virusa iz tujine ter da pričakujejo, da bodo ti ukrepi obrodili sadove in posameznim županom ne bo treba ukrepati. “A če se na njihovem ozemlju res dogajajo taka druženja, razumemo skrb ljudi,” je dodal.

Povedal je tudi, da je včeraj na seji vlade sodeloval tudi poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan, ker mora država zagotoviti namestitve za osebe, ki jim je odrejena karantena in na svojem naslovu bivališča nimajo pogojev za samoizolacijo. Potrebujemo pa tudi namestitev za turiste, ki bi se morebiti okužili pri nas. “Vse to so ukrepi, ki jih mora aktivirati ministrstvo za zdravje,” je dejal in dodal, da o lokacijah še ne more govoriti.

Vlada bo napovedane spremembe potrdila še včeraj na dopisni seji z dopolnitvami odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni covid-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.