08:52, sob, 20. Apr

Startup podjetjem nova sredstva





Direktorica Slovenskega podjetniškega sklada Maja Tomanič Vidovič je danes v okviru konference Podim v Mariboru napovedala dva nova razpisa s finančnimi sredstvi za podporo razvoju startup podjetij. Prvič bosta objavljena junija, skupno pa bo prek njiju v dveh letih na voljo za pet milijonov evrov sredstev.

getfoto2 (11)

Slovenski podjetniški sklad je omenjena razpisa – v letu 2014 bo prek njiju razdeljenih 2,5 milijona evrov, prav toliko tudi v letu 2015 – pripravil v sodelovanju z ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter drugimi subjekti. Za to so se odločili, ker so skupaj z Iniciativo Start:up Slovenija zaznali veliko pomanjkanje kapitala v semenski fazi in posledično množično odhajanje startup podjetij v tujino.

“Ugotovili smo, da obstoječe subvencije ne zadoščajo za fazo, v kateri podjetja želijo na globalni trg. Kreditov še ne dobijo, skladi tveganega kapitala pa medtem čakajo na podjetja, ki so že v fazi hitre rasti. Tu se je pojavila neka manjša luknja in to zdaj rešujemo z instrumentom s semenskim kapitalom,” je na novinarski konferenci v okviru dogodka Podim povedal Tomanič Vidovičeva.

Prvi razpis, poimenovali so ga SK 50, bo namenjen startup podjetjem v čisti semenski fazi. V okviru razpisa se bodo lahko potegovala za konvertibilno posojilo v višini 50.000 evrov. Na podlagi prakse najboljših tujih pospeševalnikov bo sredstva spremljal mentorski program, v katerem bodo sodelovali domači in tuji mentorji ter strokovnjaki subjektov inovativnega okolja v navezavi s strokovnjaki različnih startup programov.

Program bo osredotočen na sodobne metodologije gradnje podjetij po t.i. vitkih metodologijah in jih bo skozi to vodil do čim hitrejše potrditve vrednosti inovativne ideje na trgu.

Drugi razpis z imenom SK 200 bo namenjen podjetjem, ki so že dokazala vrednost na trgu oziroma že imajo stranke za svoj inovativen produkt in obenem potrebujejo dodaten kapital za hitro globalno rast. Njim bodo na voljo lastniški vložki v višini 200.000 evrov, ki jih bo izvedel sklad neposredno kot investitor pod pogojem, da v podjetje vstopa tudi zasebni vlagatelj.

Tudi ta podjetja bodo vključena v spremljevalno-mentorski program, ki pa bo osredotočen na pomoč podjetnikom pri profesionalni organizaciji podjetja ter širjenju na tuje trge. V sklopu programa se bo podjetjem pomagalo tudi do potencialnega novega kroga investicij s strani domačih in tujih skladov tveganega kapitala.

Skupaj z že leta 2006 uvedenim mehanizmom P2, v okviru katerega se prek razpisa razdeljuje zagonske subvencije za prva tri leta v višini do 74.000 evrov in v katerem Slovenski podjetniški sklad že sodeluje z Iniciativo Start:up Slovenija, bo tako za posamezno inovativno startup podjetja na voljo tudi do 324.000 evrov semenskega kapitala.

Sklad sicer že od leta 2010 preko izbranih družb tveganega kapitala, ki delujejo po principu javno-zasebnega partnerstva, ponuja tudi lastniško financiranje v obliki tveganega kapitala, ki najuspešnejšim podjetjem s potencialom globalne rasti omogoča pridobitev do 1,5 milijona evrov finančnih sredstev letno. Do danes je sklad skupaj z omenjenimi izbranimi družbami v perspektivna podjetja naložil že za okrog 18 milijonov evrov sredstev, do avgusta leta 2015 pa jih je na razpolago še približno prav toliko.

Poleg opisanih finančnih spodbud je za mikro, mala in srednje velika podjetja v letu 2014 preko sklada na voljo še obsežna garancijska linija. Sklad je skupno razpisal že za 87 milijonov evrov garancij za zavarovanje bančnih kreditov s subvencijo obrestne mere.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.